Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.
Zobacz też: Więcej pomysłów na sosy
Nazwa „sos holenderski” sugeruje jednoznacznie pochodzenie tego pysznego dodatku z Holandii, gdzie prawdopodobnie powstał po raz pierwszy w XVI wieku. Jest to jeden z podstawowych sosów kuchni… francuskiej i za sprawą różnorodnych dodatków można przygotować z niego inne, smaczne sosy. Do Francji prawdopodobnie został sprowadzony przez Hugenotów. Niektóre źródła podają z kolei, że sos holenderski jest dziełem francuskich kucharzy, a nazwę nadano mu z okazji wizyty holenderskiego króla na Wersalu.
Najbardziej znane połączenie pysznych, kremowych żółtek z masłem oraz warzyw to szparagi z sosem holenderskim. Sos holenderski jest też kluczowym składnikiem jajek Benedykta oraz bazą do przygotowania innych sosów, np. sosu bearneńskiego.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 żółtka
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Żółtka ucieramy (najlepiej za pomocą miksera, w metalowym naczyniu, nad parą) niemal do białości.
- Do utartych żółtek dodajemy stopniowo stopione masło, cały czas ucierając.
- Do sosu dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy aż do połączenia wszystkich składników. Sos holenderski najlepiej zaserwować na ciepło.
Wartości odżywcze