Jednym z typowo włoskich, sztandarowych dań z makaronu z pewnością jest spaghetti alla Carbonara. Można je spotkać w restauracjach na terenie całych Włoch, a w zależności od upodobań szefa kuchni będzie zawierać różne dodatki.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Podstawowym składnikiem potrawy, oprócz makaronu spaghetti, jest boczek (lub szynka pancetta), pokrojony w niedużą kostkę, przysmażony do zrumienienia na oliwie z oliwek. Pozostałe, tradycyjne składniki spaghetti carbonara to jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz ser pecorino romano. Z biegiem lat przepis ewoluował i obecnie w niektórych włoskich domach i restauracjach do spaghetti alla carbonara dodaje się też śmietankę, cebulkę lub natkę pietruszki.

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

 

Spaghetti carbonara – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku (lub szynki pancetty)
  • 100 g sera pecorino romano (utarty)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka świeżo i grubo zmielonego pieprzu
  • kilka listków natki pietruszki

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować makaron

Wykonanie:


Krok 1. Makaron gotujemy al dente (lekko twardy) w osolonym wrzątku (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody).

Krok 2. W czasie gdy makaron się gotuje, kroimy boczek w kostkę i rumienimy lekko na 1 łyżce oliwy z oliwek. Wyłączamy ogień, zostawiamy patelnię na palniku.

Krok 3. Żółtka i jajko rozkłócamy trzepaczką w dużej misce. Dodajemy ser pecorino i pieprz.

Krok 4. Do żółtek dodajemy boczek, mieszamy.

Krok 5. Makaron pod koniec gotowania zalewamy 1 łyżką oliwy, mieszamy, następnie odcedzamy na durszlaku (nie przelewamy zimną wodą!).

Krok 6. Gorący makaron dodajemy do miski z sosem żółtkowym i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, ozdabiamy natką pietruszki.

 

Jak zrobić spaghetti carbonara - krok po kroku

Jak zrobić spaghetti carbonara – krok po kroku

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara