Pin It
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Uwielbiam kuchnię włoską! Prostota przygotowywanych dań, kolory, różnorodność smaków. Gdziekolwiek się nie ruszę, zawsze natknę się na pizzerię lub restaurację serwującą makarony. Spaghetti napoli, spaghetti bolognese

Czy wiecie, że Włosi nie jadają spaghetti z sosem bolońskim?

Zobacz też: Inne pomysły na makaron oraz więcej dań kuchni włoskiej

Sos bolognese tradycyjnie przygotowywano z mielonej wołowiny, pancetty (włoskiej szynki nieco podobnej do naszego boczku, bardzo cienko krojonej), cebuli, selera naciowego i marchewki. Podlewano białym winem i bulionem, dodawano niewielką ilość sosu pomidorowego i mleko. Z czasem wołowinę zaczęto zastępować wieprzowiną, a białe wino – czerwonym.

W Bolonii, w regionie Emilia Romagna, serwuje się ragu alla bolognese – makaron tagliatelle z sosem bolońskim. Przekłada się nim także lasagne.

Spaghetti jest z kolei makaronem, którego korzenie sięgają okolic Neapolu. Jak to się stało, że makaron z południa połączono z sosem z północy? Spaghetti bolognese to „mieszanka” powstała poza granicami Włoch. Powszechnie znane i smaczne danie przyjęto nazywać potrawą kuchni włoskiej i choć nie znajdziemy go w żadnej włoskiej książce kucharskiej, na całym świecie istnieje mnóstwo różnorodnych wersji przepisu na tę potrawę.

Sos bolognese najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin, nabierze wówczas najbogatszego smaku i aromatu. W wersji szybszej jego przygotowanie zajmie pół godziny.

Jak zrobić spaghetti bolognese – film kulinarny Full HD

Spaghetti bolognese – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 2-4 osób):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina)
  • 1 cebula (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łodygi selera naciowego (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 marchewka (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 lampka wina czerwonego półwytrawnego
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1/4 kostki masła
  • parmezan (do posypania)

Wykonanie:


Krok 1: Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklimy na roztopionym maśle.

Krok 2: Dodajemy mielone mięso, podsmażamy.

Krok 3: Zalewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu aż odparuje.

Krok 4: Zalewamy sosem pomidorowym. Gotujemy przez chwilę, następnie podlewamy bulionem. Trzymamy całość na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Krok 5: Dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.

Krok 6: Nakładamy sos na makaron i posypujemy tartym parmezanem.

 

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese