Błyskawicznie wyrasta dzięki pianie z białek i równie szybko potrafi opaść, jeśli za wcześnie wyjmiemy go z piekarnika lub otworzymy drzwiczki w trakcie pieczenia. Suflet serowy podajemy koniecznie na gorąco, dlatego do pieca wstawiamy go wtedy, gdy jesteśmy pewni, że wszyscy goście są już w drodze na nasze domowe przyjęcie. Jest bardzo smaczną przekąską imprezową lub potrawą do zjedzenia na kolację.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Mój suflet serowy jest „gąbczasty” i puszysty. Nie nie dajmy się jednak zwieść tej pozornej lekkości. Zawiera sporo kalorii za sprawą żółtego sera, ale zjedzony w niewielkiej ilości, od czasu do czasu, nie zaszkodzi żadnej figurze. Ważne, żeby zachować umiar! Będzie pasować do różnego rodzaju lekkich sałatek lub ciepłego pieczywa. Można podać go z pieczonymi warzywami. Co kto lubi. Ciekawa jestem, jak Wy go zaserwujecie! Zobaczcie jak zrobić suflet z sera.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g sera emmentaler (utarty na tarce o grubych oczkach)
- 4 jajka
- ⅓ szklanki mleka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Masło roztapiam w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypuję mąkę i robię zasmażkę.
- Dolewam mleko, dosypuję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje, dodaję ser. Mieszam, aż się rozpuści, zdejmuję z ognia.
- Do masy serowej dodaję żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszam. Lekko studzę.
- Ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaję stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszam.
- Masę na suflet przelewam do kokilek wysmarowanych masłem i posypuję tartą gałką muszkatołową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie, wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 30-45 minut. Nie otwieram piekarnika podczas pieczenia.
- Podaję suflet serowy od razu po przygotowaniu, gorący.
Wartości odżywcze
Do takiego sufletu serowego proponuję białe, wytrawne wino. Zgodzicie się, że to idealny dodatek?
Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdzie Wam serowy suflet. Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).
zdecydowanie za goracy piekarnik i za dlugo! To juz nie suflety, tylko
babeczki…
Mało wyrośnięty…Nie podoba mi się.
Muszę sprawdzić jak to będzie w nowym piekarniku, ale w starym właśnie tyle czasu i takiej temperatury było trzeba, żeby je zrobić. A przypieczone są wg mnie w sam raz, w końcu to suflet serowy a nie deserowy :).
Cześć, czy czas pieczenia nie jest za gługi i/lub trmperatura zbyt wysoka? Przeciez to male porcyjki, a 40 min w 200 stopniach , to naprawdę nie mało. Na filmie widać, że suflety mają brązowy wierzch – moim zdaniem zbyt przypieczony.
a byś zrobiła suflet czekoladowy bo nigdzie nie moge go znaleść na you tubbie
A mogłaby pani dodać przepis np.na dietetyczny sernik bądź jakiś inny deser??
Betterware. Ale wg mnie jest kompletnie nieprzydatna, wypróbowałam ją parę razy jak jeszcze nie miałam miksera, a potem odstawiłam i już po nią nie sięgam.
Gdzie kupię taką ubijarkę do białka?
uwielbiam jak ludzie piszą takie rzeczy… –„
to skala w górę i jest głośno.
troche ciche te filmiki 🙁
[..YouTube..] uwielbiam jak ludzie piszą takie rzeczy… –„
[..YouTube..] to skala w górę i jest głośno.
[..YouTube..] @michalina1310 to skala w górę i jest głośno.
[..YouTube..] troche ciche te filmiki 🙁
wspaniały ten suflet!
serowy? alez musi smakować.!
Uwielbiam suflety – delikatne, piankowe i praktycznie w dowolnym smaku. Nie mam niestety kokilek, więc raczej robię jeden duży. W przepisach na suflet serowy widziałem czasem kirsch. Twoje wyglądają wspaniale.
Uroczy suflet! Kiedyś bałam się do nich podejść.Teraz z powodzeniem piekę w różnych konstelacjach.Twój jest ciekawą propozycją do wypróbowania.
Pozdrawiam!