Zamiast modrej kapusty lub przygotowanej w inny sposób czerwonej kapusty zasmażanej, podawanych na ciepło, z czerwonej kapusty można przygotować też bardzo smaczny dodatek do obiadu: surówkę z odrobiną cebuli i jabłka, ugniecioną (będzie bardziej miękka i wilgotna) i polaną sosem winegret lub zagęszczoną majonezem.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z kapusty

Surówka z czerwonej kapusty będzie świetnie pasować zarówno do kotletów mięsnych jak i dań rybnych, a na stole, zwłaszcza obok innych, kolorowych surówek, utworzy piękną i apetyczną ozdobę.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (usunięte zewnętrzne, zepsute liście; poszatkowana)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 jabłko (pokrojone w drobną kostkę lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • sos winegret lub majonez (kilka łyżek)
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, cukier, pieprz
Przydatne poradniki:
 
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos winegret
  3. Jak zrobić majonez

Wykonanie:

 

Krok 1. Poszatkowaną kapustę delikatnie solimy i, opcjonalnie, lekko ugniatamy, żeby zmiękła i puściła odrobinę soku.

Krok 2. Mieszamy kapustę z pozostałymi składnikami (do wersji z majonezem można dodać sok z cytryny) i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

 

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty