Surówka z kapusty pekińskiej, najprostsza sałatka na grilla czy surówka studencka, jeśli została przygotowana ze składników: kapusta + sos z torebki + majonez podwędzony sąsiadom z akademika :). Nie wymaga ucierania, można pokroić ją zarówno w drobniejsze jak i grubsze kawałki. Dla mnie jedna z surówek z czasów licealnych, kiedy w sklepach zaczęła pojawiać się kapusta pekińska: o zupełnie innym smaku, jeśli porównać ją z naszą białą kapustą i o wiele lepszym wyglądzie i trwałości po pokrojeniu niż zwykła sałata masłowa.

Surówka z kapusty pekińskiej – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego koperku (drobno posiekany)
  • 1 cebulka dymka (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wody
  • 1 duża, czubata łyżka majonezu
  • pieprz, sól

Wykonanie:


Kapustę kroimy w cienkie paski (im cieniej pokrojony głąb, tym lepiej). Pozostałe składniki mieszamy w małej miseczce. Kapustę wkładamy do salaterki, polewamy sosem i podajemy. Szybko, prawda?

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Wielke Grillowanie„.