Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Najprostszą do zrobienia szarlotką jest szarlotka sypana, do której przygotowania wystarczy kilka sypkich składników oraz utarte jabłka i masło. Nie wymaga nawet dodania jajek, dzięki czemu będzie bardzo smacznym i szybkim do przygotowania wypiekiem dla jajecznych alergików, a robi się ją bez zagniatania.

Zobacz też: Więcej pomysłów na szarlotkę

Szarlotka sypana może być przygotowana, podobnie jak jabłecznik, w różnych wersjach: z dodatkiem rodzynek, cynamonu, mielonych orzechów, a najlepiej, jak to szarlotka, będzie smakowała na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany.

 

Szarlotka sypana – przepis

Czas przygotowania: ok. 5 minut

Czas pieczenia: ok. 60 minut

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):

  • 1,5 kg winnych jabłek (obrane ze skórek, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka mąki (przesiana)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, zmniejszamy jego ilość nawet o połowę)
  • 3/4 kostki masła (150 g) (zmrożone w zamrażalniku)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon

Wykonanie:

 

Krok 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

Krok 2. 1 szklankę suchej mieszanki wsypujemy na dno tortownicy grubo wysmarowanej masłem. Delikatnie potrząsamy, żeby wyrównać powierzchnię wysypanej mieszanki.

Krok 3. Na suchej mieszance wykładamy połowę utartych jabłek, posypujemy cynamonem i orzechami.

Krok 4. Na warstwę owocową wysypujemy kolejną szklankę suchej mieszanki.

Krok 5. Na suchej mieszance wykładamy drugą połowę utartych jabłek i posypujemy cynamonem.

Krok 6. Na wierzch owoców wysypujemy pozostałość suchej mieszanki, a na nią ucieramy na tarce o grubych oczkach masło.

Krok 7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę (pod tortownicę warto położyć blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, w razie gdyby była nieszczelna i mogło wypłynąć z niej masło).

Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić. Po upieczeniu i wystudzeniu przez ok. 12-24 godziny pozostanie chrupki, a potem zmięknie.

 

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana