Pin It
Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Jesienny czas upływa mi pod znakiem wypieków. Wykorzystuję ostatnie śliwki i maliny, namiętnie kupuję gruszki i jabłka. Tak bardzo chcę zatrzymać ostatnie promienie słońca, chociaż za oknem już dawno pożółkły liście, a poranne mgły o poranku coraz częściej spowijają pobliskie pola. Jesień to czas pieczenia szarlotki i jabłecznika, a wczoraj, po raz pierwszy, przygotowałam nieco inne ciasto z jabłkami. Szarlotka z budyniem, o połowę mniej jabłek niż w mojej klasycznej, a warstwa budyniowa, zamiast kruszonką, przykryta jest utartym na tarce o grubych oczkach, kruchym ciastem. Tym razem w wersji bez jajek – będzie ogromną niespodzianką dla uczulonych dzieciaków mojej koleżanki, do której wreszcie, po powrocie z USA, uda mi się dotrzeć z wizytą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na jabłka

Niewiele brakowało do klęski kulinarnej. W trakcie filmowania bez przerwy wariowało słońce za oknem, mleko wykipiało, zalewając jeden z palników, jabłka niemal się przypaliły, a moja bluzka uległa wielokrotnemu poplamieniu, również w trakcie próbowania masy jabłkowej prosto z patelni. Ostatecznie ciasto wylądowało w piekarniku, a ja czuwałam, siedząc przy drzwiczkach i rozkoszując się widokiem i aromatem wydobywającym się przez szczelinę zza szklanych drzwiczek.

Moja szarlotka z budyniem bardzo mocno pachnie cynamonem. Właściwie od wczoraj mocno nim pachnie cały mój dom  - przepadłam wiele lat temu, próbując cynamonu po raz pierwszy u mojej babci i najchętniej sypałabym go do wszystkich konfitur, zup mlecznych… jak ten marynarz od pieprzu z „Morskich opowieści” :). Możecie zmniejszyć ilość przypraw o połowę, wtedy masa jabłkowa będzie nieco jaśniejsza. Warto pomyśleć o dodaniu do niej orzechów lub migdałów w płatkach albo słupkach czy rodzynek – świetnie wzbogacają smak szarlotki i jej konsystencję, zwłaszcza że zarówno warstwa jabłek jak i budyń są delikatne i kremowe, więc przyda się tu coś „na ząb”. Ciekawa jestem na które dodatki się zdecydujecie. Piszcie w komentarzach :).

 

Szarlotka z budyniem – przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas pieczenia: ok. 50 minut

Składniki (tortownica o średnicy ok. 21 cm):

Kruche ciasto:

  • 1½ szklanki mąki
  • 100 g (1 kostka) masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ½ szklanki bardzo zimnej wody

Masa jabłkowa:

  • 3-4 winne jabłka (obrane, bez ogryzków, pokrojone na ćwiartki, następnie na plasterki)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ opakowania (13 g) przyprawy do jabłecznika lub domowa mieszanka: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 2 roztłuczone goździki

Budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie (10 g) cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z ½ laski wanilii
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (jeśli nie dodajemy cukru z wanilią z torebki lub miąższu z laski waniliowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić budyń
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
Wykonanie:

Krok 1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg)

Krok 2. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder siekamy w misce z masłem, następnie dodajemy stopniowo wodę i jak najszybciej zagniatamy ciasto. Można też wymieszać składniki na ciasto mikserem z końcówkami-świderkami, a dopiero na sam koniec ugnieść je ręcznie.

Krok 3. ⅓ ciasta odstawiamy do lodówki, pozostałe rozwałkowujemy, podsypując mąką, do grubości ok. 5 mm i wylepiamy dno i bok tortownicy wysmarowanej masłem.

Krok 4. Dno i bok ciasta nakłuwamy gęsto widelcem.

Krok 5. Zapiekamy ciasto w piekarniku przez 10 minut.

Krok 6. Jabłka z cukrem podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie, energicznie mieszamy. Zgęstniałą masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 7. W 1 szklance mleka rozpuszczamy cukier z wanilią, dodajemy mąki i energicznie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki.

Krok 8. Pozostałe mleko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy masę mleczno-mączną i gotujemy do zgęstnienia, energicznie mieszając.

Krok 9. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównując jej powierzchnię i dokładnie dociskając.

Krok 10. Na masę jabłkową wykładamy budyń, wyrównując powierzchnię.

Krok 11. Na budyń ucieramy pozostałe, schłodzone kruche ciasto, na tarce o grubych oczkach. Można też rozwałkować je i wyłożyć na wierzch, nacinając środek (dzięki temu nie będzie się unosić podczas pieczenia).

Krok 12. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół) lub 160 °C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Szarlotkę z budyniem można serwować od razu po upieczeniu, na ciepło lub wystudzić i odstawić do lodówki – wtedy masa budyniowa stężeje i ciasto będzie lepiej wyglądać po pokrojeniu.

 

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem