fbpx
Czytasz właśnie
Tarta z malinami

Tarta z malinami

Tarta z malinami

Odrobina chłodu na dworze i moc czerwonych malin sprawiły, że przyszła mi chęć na cudownie apetyczną, kruchą, kremową, słodką, z lekką nutą kwaskowego smaku, tartę. Chęć na tartę, którą najpierw zjada się oczami. Tartę, którą przygotuję w krótkim czasie. Oto tarta z malinami, od dziś moja ulubiona.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sekret jej smaku i apetycznego wyglądu tkwi w prostocie: maliny, o pięknej barwie, kuszą swoim wyglądem. Ciasto, klasyczne, kruche, upieczone na mące krupczatce, chociaż w zdrowszej wersji można zastąpić ją mąką gryczaną, orkiszową, razową pszenną lub bezglutenową. Klasyczna, kwaśna śmietanka wzbogacona o smak syropu różanego, który z malinami tworzy wspaniałą kompozycję smakową. To mała inspiracja z jednej z wrocławskich czekoladziarni, gdzie serwowano kiedyś lody malinowo-różane.

Zobacz też
Moczka - śląski deser wigilijny

Możecie poeksperymentować z nadzieniem: zamiast śmietanki wykorzystać jogurt lub budyń, albo kremowy serek mascarpone. Mniej kwasku to także mniej cukru do posłodzenia, a ten, zdrowiej, zastąpić ksylitolem. Kilka listków mięty do dekoracji, a dla wielbicieli czekolad – może odrobina grubo startej, białej lub deserowej, gorzkiej? Ciekawa jestem, czy coś pozmieniacie w moim przepisie. Dajcie znać, jak udała się Wam tarta z malinami :).

Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie

Tarta z malinami

Najlepsza tarta z malinami, pięknie pachnąca syropem różanym, który jest idealnym uzupełnieniem tych pysznych, delikatnych i lekko kwaskowatych owoców. Tarta z malinami ze śmietanką, chociaż można ją przygotować również z dodatkiem kremu z bitej śmietany lub mascarpone, albo budyniu.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: tarta z malinami
Liczba porcji: 1 forma o średnicy ok. 28 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Wierzch

  • 200 g kwaśnej śmietany 12-18% (można zastąpić kremowym serkiem lub gęstym jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (+ dodatkowy do dekoracji (opcjonalnie))
  • 500 g malin (świeże)
  • listki mięty (do dekoracji)
  • 2 łyżeczki syropu różanego (opcjonalnie; można zastąpić ekstraktem z wanilii)

Spód

  • 2 szklanki mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową, pszenną razową, gryczaną lub bezglutenową)
  • 5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 żółtko

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast śmietanki na kruche ciasto można wyłożyć budyń (i zostawić do wystudzenia), krem z bitej śmietany, krem z mascarpone lub mieszankę obu powyższych.
Przydatne poradniki:
  1. Maliny - walory, właściwości, witaminy
  2. Mąka bezglutenowa - przepis
  3. Jak zrobić kruche ciasto

Jak zrobić

  • Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier i rozcieramy palcami. Dokładamy żółtko i ugniatamy kruche ciasto, które schładzamy w lodówce.
  • Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, całość nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po upieczeniu studzimy.
  • Śmietanę, cukier puder i syrop różany ubijamy za pomocą trzepaczki i wykładamy na ciasto. Dekorujemy opłukanymi, przebranymi i osuszonymi malinami. Możemy posypać po wierzchu odrobiną cukru pudru.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie
Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie
51 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom