Pin It

Odrobina chłodu na dworze i moc czerwonych malin sprawiły, że przyszła mi chęć na cudownie apetyczną, kruchą, kremową, słodką, z lekką nutą kwaskowego smaku, tartę. Chęć na tartę, którą najpierw zjada się oczami. Tartę, którą przygotuję w krótkim czasie. Oto tarta malinowa, od dziś moja ulubiona.

Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie

Tarta malinowa

Tarta malinowa – przepis

Składniki (dla 6 osób):

  • 500 g malin
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki syropu różanego

Wykonanie:


Krok 1. Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier i rozcieramy palcami. Dokładamy żółtko i ugniatamy kruche ciasto, które schładzamy w lodówce.

Krok 2. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, całość nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po upieczeniu studzimy.

Krok 3. Śmietanę, cukier puder i syrop różany ubijamy za pomocą trzepaczki i wykładamy na ciasto. Dekorujemy opłukanymi, przebranymi i osuszonymi malinami. Możemy posypać po wierzchu odrobiną cukru pudru.

 

Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie

Tarta malinowa w różano-śmietankowej polewie