Jedna z pierwszych tart, jakie przygotowałam w swojej kulinarnej karierze i na pewno pierwsza tarta na Pozytywnej Kuchni, teraz w nieco odmienionej, udoskonalonej recepturze. To chyba najprostsza tarta z rabarbarem, bo nie trzeba specjalnie przesmażać jej nadzienia na patelni. Pokrojony w długie, cienkie paski rabarbar łatwo zmięknie podczas pieczenia, a przy okazji dekoracyjnie ułoży się w rozmaite wzorki, które, przy odrobinie wolnego czasu można uzupełnić ładnie zawiniętym brzegiem ciasta. W tempie ekspresowym, idąc za moim przykładem, proponuję delikatnie zagiąć rozwałkowane ciasto do środka, tworząc dość rustykalne wykończenie tego smakowitego, letniego deseru.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
W sezonie letnim tarta z rabarbarem to prosty do przygotowania deser, który można upiec dzień wcześniej lub nawet niedługo przed wizytą niespodziewanych gości, zwłaszcza jeśli w zamrażalniku znajdzie się zapasowe, zamrożone, kruche ciasto. Lubię trzymać taki bezpieczny, nieduży kawałek, który można szybko rozmrozić w upalny dzień lub włożyć do kuchenki mikrofalowej, kiedy za oknem nie ma wysokich temperatur. Jako dodatek można wybrać sezonowy rabarbar lub np. pokrojone na cienkie plasterki jabłka, gruszki, śliwki bez pestek… i przygotować smaczną i prostą tartę. A to właśnie proste przepisy, zwłaszcza latem, sprawdzają się najlepiej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 1½ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
- 150 g masła (¾ kostki; zimne)
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki cukru, cukru waniliowego lub cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)
Nadzienie z rabarbarem
- 5 łodyg rabarbaru (obrany z grubszej, łykowatej skórki)
- ½ cytryny (lub ¼ pomarańczy)
- 1 łyżka świeżego imbiru (utarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić 1 łyżeczką imbiru w proszku)
- ⅓-½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- miąższ z ½ laski wanilii
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jeśli rabarbar zbyt mocno puści sok, można go odlać w trakcie pieczenia, a ciasto przestawić na niższą półkę piekarnika, żeby dopiekł się spód.
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
- Składniki na kruche ciasto ekspresowo ucieramy mikserem z końcówkami świderkami, a na koniec, kiedy ciasto zacznie formować się w kulę, szybko kończymy ugniatanie ręcznie.
- Wstawiamy ciasto do lodówki.
- Rabarbar kroimy w cienkie, ukośne, długie pasy lub w niewielkie plasterki.
- Zasypujemy w misce rabarbar cukrem, dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i pozostałe składniki nadzienia.
- Odstawiamy rabarbar i czekamy aż cukier się rozpuści.
- Kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej 1 łyżką mąki, na placek o średnicy o 3 cm szerszej od średnicy foremki do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i nakłuwamy gęsto dno i boki widelcem.
- Na dnie ciasta wykładamy rabarbar z dodatkami i zaginamy wystające brzegi.
- Wstawiamy tartę z rabarbarem do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół) na ok. 15-20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę o 30 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut.
- Odstawiamy do przestudzenia.
Wartości odżywcze
Wszystko pysznie, ale musiałam podwoić proporcje bo ciasta było malusienko jak na moja blaszkę. .. poza tym ciasto tak kruchliwe ze nie ma szansy ułożyć jakiegokolwiek boku a jeszcze zawinąć? Zapomnijcie. Z podwójnej proporcji nie starczy nawet na ten bok. Nie wiem jak miałaś średnicę blaszki, 10cm?tartaletke? Od razu blog nie wydaje się wiarygodny. … ale ciasto jest pyszne farsz super smakuje.
Wiolu, jest podany rozmiar foremki w przepisie, nad listą składników. To jest mała foremka na tartę i widać to na filmie. Co do kruchości, to może też zależeć od rodzaju mąki i typu przemiału oraz od tego, czy ciasto leżakowało w zimnie czy nie. Jak jest za mało plastyczne to można je schłodzić w lodówce, chociaż ja z reguły tego nie robię. Pod listą składników jest link do wpisu o kruchym cieście, sporo innych receptur na nie oraz wiele rzeczy jest tam wyjaśnione. Myślę, że to wszystko plus film dołączony do przepisu, w którym widać jak robię tartę z rabarbarem, to jednak wystarczająco wiarygodne informacje :).
To co napisałaś to sama prawda
A co tu komentować jak wszystkie przepisy są super,prowadząca super komentuje i opowiada swoją pracę,no cóż cieplutko pozdrawiam , i rób kochana to co robisz bo robisz świetnie <3 <3 <3 :D:D:D:*********
No proszę chyba nikt już nie komentuję
Prosta do zrobienia tarta z rabarbarem. W ten sam dokładnie sposób można
przygotować tartę z jabłkami :). #food #przepis #ciasto
Ale to samo dobro :D.
Mi się marzy taka od razu z ruchomym dnem, może doradzisz mi, 7.06 wybieram się do Wrocka także na zakupki i gdzie mogłabym coś lepszego dostać 🙂
W Wielkopolsce ładna pogoda. To masz dzisiaj pracowity dzień – pozdrawiam
Też mam ten problem, dlatego mam kilka foremek ;). I brak miejsca na ich przechowywanie ;))).
Od nadmiaru masła aż się kręci w głowie 🙂
Musze jednak zaopatrzyć się w foremkę do tart, jednak ciężko znaleźć spełniającą moje wymagania 😉
Siedlce też słoneczne, choć chmury się zbierają… 🙂
niestety nie 😉
A Twoja doba ma sto godzin? 🙂
W Toruniu pogoda wprost bajeczna! 🙂
a w Łodzi w końcu ładnie! te masła koniecznie pokaż 🙂
rabarbar plus starta skórka z pomarańczy daje delikatnie kwaskowy smak; język lekko cierpnie (przynajmniej mi). nie wiem, czy to wada, czy zaleta tego nadzienia. wszak tarta z samym rabarbarem byłaby zapewne kolejną wariacją ciasta z rabarbarem. tymczasem jest tartą z tarty. polecam wszystkim – degustator tarty.
pycha, pycha było 🙂 potwierdzam :))