Tatar wołowy to doskonała zakąska do czystej wódki, wypijanej bezpośrednio z kieliszka. Obok ziemniaków z gzikiem jest najpopularniejszym dodatkiem do alkoholu sprzedawanym w popularnych ostatnio w Polsce barach, gdzie wódki i inne specjały serwuje się w cenie ok. 5 zł. Wołowina to świetny „podkład” do długiego, całonocnego imprezowania! Często, bawiąc się w klubach razem ze znajomymi, wpadamy nocą „na wódeczkę i tatar”.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na startery
W tym roku będzie to też jedno z dań, które zaserwujemy podczas sylwestrowej imprezy domowej. Chcąc udoskonalić swój przepis na tatar wołowy, przygotowałam go niedawno w nieco innej niż dotychczas wersji. Zamiast przyprawy do zup wykorzystałam do wzbogacenia jego smaku musztardę. Czarny pieprz zastąpiłam mieszanką czerwonego i zielonego, roztłukując całe ziarna w moździerzu. Tym razem, zgodnie z zaleceniami szefów kuchni, nie mieliłam mięsa w maszynce. Posiekałam nożem. Pamiętajcie, że to musi być ostry nóż i mało włókniste mięso. Powstał wyborny tatar wołowy o delikatnym smaku, pachnący pięknie przyprawami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso na tatar wołowy
- ½ kg polędwicy wołowej (świeża, różowa)
- 4 żółtka
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej*
- sól, pieprz
Dodatki (do wyboru)
- 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojona)
- ½ pęczka szczypiorku (bardzo drobno pokrojony; można zostawić kilka łodyżek do dekoracji)
- 4-8 rzodkiewek (pokrojone w cienkie plasterki)
- 2 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 8-16 grzybków marynowanych (całe lub pokrojone w drobną kosteczkę)
- czarne lub zielone oliwki (pokrojone w plasterki lub drobną kosteczkę)
- mieszanka sałat (porwane na nieduże części)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
* Przepis powstał we współpracy ze Społem Kielce, producentem Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej
Jak zrobić
- Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
- Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
- Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
- W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
- Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.
Wartości odżywcze
Tatar wołowy nabiera charakteru dzięki dodatkowym składnikom, pokrojonym drobno i ułożonym następnie obok mięsa. Moja propozycja to dodatek obowiązkowej cebuli, szczypiorku i rzodkiewki. Można zaserwować też tatar z mieszanką sałat, kiszonym ogórkiem, grzybkami marynowanymi, papryką, oliwkami… Ciekawa jestem, na które dodatki się zdecydujecie!
Z czym, Waszym zdaniem, smakuje najlepiej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Ciekawa jestem bardzo, jak Wasze wrażenia :).
Uwielbiam tatar i twoja propozycje jego przygotowania. Dzięki!
uwielbiam! 🙂
Świetny przepis!
jak uwielbiam tatar to ten wyglada mega nieapetycznie
Oh my God ależ to potworne, za nic bym tego nie spożyła, czy ja zwierz aby surowe wpierniczać
mięso powinno byc duzo drobniej posiekane, a co do jajka to dodaje sie jaja przepiórcze – na nich nie wykryto salmonelli.
Kto o zdrowych zmysłach używa przyprawy do zup? Ludzie tak już są przyzwyczajeni do chemicznej paszy, że prawdziwy smak wybornej wołowiny im nie pasuje?
Faktycznie z grzybkami z octu może świetnie smakować i tatar
ma być krojony!!!!! tu jest za grubo pokrojony
na miłość boską, pyry z gzikiem, żadne ziemniaki!!!
Pozdrawiam:)
Ania
Nie do końca. Na allegro można spotkać podróbkę ceramiki ale prawda jest taka, że prawdziwe noże ceramiczne są najlepsze i jednocześnie najdroższe. Jedyne wady to to, że jest bardzo kruche ostrze i trudno go naostrzyć ponieważ potrzebujemy do tego ostrzałki diamentowej…
Pozdrawiam
Hi Hi … jak idę na imprezę lub w gości i nie ma tatara … to znaczy, że nie było imprezy ani gościny 🙂
Nie zjadł bym 😉
Tatar wygląda nieziemsko – smakuje tak samo 🙂 ?
Polecamy do tatara dodać mieszankę startego pluskwiego ziela oraz anyżu gwiazdkowego
Pozdrawiamy :)!
Ja siekam tatar w maszynce (Brown). Doprawiam papryką, ogórkiem kiszonym (najlepszy małosolny), świeżo zmielonym pieprzem, cebulą i solą (morska, mielona). Czasami dodaje też mielony kmin i/lub czubrycę.
nawet jak nie lubię czegoś co pokazuje pani w filmikach i tak je oglądam 🙂 dla czystej przyjemności ich oglądania! jest pani superpozytywna! a takiego tatara to bym zjadła! wręcz bym się takim obżarła! 😀
Doskonały,próbowałem różne warianty. Niestety, trudno o dobrą wołowinę.
wyparzenie niestety nie usunie salmonelli jeśli jest na skorupce to jest także w żółtku.Spirytus salmonelli nie rusza,zatrucie tym świństwem skutkuje na całe życie .Ale bardzo fajnie,że mówisz o tym problemie,czego na innych kanałach kulinarnych brakuje.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
Co za bzdury, ręce opadają. I po co siać taki ferment, kiedy nie wie się, co się mówi, jak z tymi końcówkami od bananów. Szkoda Polski.
Idealne danie na każdą okazję 🙂 Smakuje znakomicie – zarówno z wołowinki, jak i z łososia. Z tuńczyka jeszcze nie robiłam… Z przypraw wypróbowałam już różne rodzaje pieprzu, doskonale sprawdza się maggi, ale ta musztarda mnie nieco zainspirowała… 🙂
co takie miękkie te rzodkiewki? 😉
ja jestem przyzwyczajona do tataru drobniejszego (ale krojonego) i koniecznie z maggi i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu:)
Takiego krojonego jeszcze nie widziałem. Smaczny był?:>
Tatar zawsze jest daniem na które jeździmy z mężem gdy chcemy coś uczcić 🙂 Przystawka na tzw. special occasions 🙂
I co metalowy nóż to jednak prawdziwy nóż nie to co chińskie ceramiczne badziewia.
uwielbiam:-)
Tatarek 🙂 Znika ze stołu chyba najszybciej. U mnie dodaje się jeszcze maggi, możesz spróbować:).
Jarek Domański myślę, że z dużym prawdopodobieństwem jutro też będziesz pić :).
Uwielbiam tatar:)
W naszym domu tatara wcinają nawet dzieci. Stanowimy wręcz fanklub tatarowy :). Ja często zamiast polędwicy wykorzystuję ligawę, jest znacznie tańsza a smakuje idealnie. Dodatkowo świetnie komponuje się z tatarem oliwa truflowa. Wystarczy kilka kropli i uzyskamy zupełnie inny smak. Nie trzeba wówczas już tak wielu innych dodatków ja nie dodaję do tej wersji żółtka a jedynie trochę kiszonych ogórków i cebulkę szalotkę. Moi domownicy jedzą na zmianę, raz wersję z oliwą truflową a raz tradycyjny tatar.
Mniam, mniam:)
Dołączam dla wszystkich życzenia noworoczne :).
Malina
Oliwa truflowa brzmi baaardzo zachęcająco :).
Często jadam,uwielbiam.
kazdy jadam, uwielbiam !!!!
i tu się mylisz, bo nie mam monet
trochę za późno, bo wczoraj piłem
Och, uwielbiam wołowego tatarka 😀