Nie znam większego miłośnika tatara od mojego taty, który powtarza, że „tatar może być tylko dobry, albo bardzo dobry”. Potrawa z surowego mięsa, popularne danie podawane na domowych imprezach, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych do jej przygotowania, a najważniejszym elementem odpowiedzialnym za jej smak jest wysokiej jakości wołowina, bardzo świeża, najlepiej zakupiona od sprawdzonego dostawcy.

Zobacz też: Mój inny przepis na Tatar wołowy

Tatar jest podawany z surowym żółtkiem jajka kurzego, które można zastąpić np. żółtkami jajek przepiórczych. Podobnie jak mięso, jajka muszą być bardzo świeże i wyparzone. Aby potrawa, która składa się przecież z surowego mięsa, wyglądała apetycznie na talerzu, niezwykle ważną rolę odgrywają odpowiednie dodatki. Obowiązkowo: drobno pokrojona cebula oraz ogórek kiszony. Dodatkowo: grzybki marynowane, kapary, oliwki lub marynowana papryka.

Przed zjedzeniem tataru należy wymieszać na talerzu mięso z żółtkiem (można też dodać do mięsa wszystkie dodatki, ale lepiej dobierać je osobno, do każdego kęsa).

Tatar

Tatar

Jaki tatar najbardziej Wam smakuje?

Tatar – przepis 

Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 30 minut 

Składniki (dla 2 osób):

Tatar:

  • 400 g bardzo świeżej, chudej wołowiny (najlepiej polędwicy)*
  • płynna przyprawa do zup lub sos sojowy (opcjonalnie)
  • 2 żółtka jaj kurzych lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 1 ogórek kiszony
  • 6 czarnych oliwek
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 grzybki marynowane

* Nie stosujemy wołowiny rozmrożonej.

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko


 

Wykonanie:

Krok 1. Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).

Krok 2. Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).

Krok 3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.

Krok 4. Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.

Krok 5. W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).

Krok 6. Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.

Tatar podajemy schłodzony. Ze względu na zawartość surowego mięsa nie powinien być podany później niż tego samego dnia, w którym został przyrządzony.

 

Tatar z wołowiny

Tatar z wołowiny