Tort czekoladowy, którego przygotowanie zaplanowałam dokładnie w swoje tegoroczne urodziny czyli dokładnie w tym dniu, kiedy po 3 tygodniach jazdy samochodem przez USA dotarłam wreszcie do San Francisco. Przemierzając bezdroża oraz zwiedzając największe miasta i próbując licznych słodkości amerykańskich pomyślałam, że miło byłoby we własne urodziny zjeść tort czekoladowy, który nie będzie do przesady słodki, a jednocześnie bogaty w smak czekolady. Musiałam poczekać do powrotu do Polski, żeby móc go przygotować z okazji urodzin przyjaciółki, które, koniec końców, zorganizowałyśmy wspólnie. To będzie niezapomniany smak naszej młodości, czasu najlepszych przyjaźni i długich, wieczornych zabaw w gronie wspaniałych ludzi.

Zobacz też: Więcej przepisów na tort

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Najprostszy sposób to klasyka: biszkopt czekoladowy przełożony kremem czekoladowym, którego część zostawiłam do przygotowania dekoracji za pomocą szprycy. Do tego koniecznie polewa czekoladowa: najlepiej taka błyszcząca, z dodatkiem żelatyny, chociaż zwykła, z czekolady rozpuszczonej z dodatkiem masła lub śmietanki kremówki, sprawdzi się równie dobrze. Dla przełamania smaku, żeby tort czekoladowy nie był mdły, koniecznie trzeba dodać kwaskowatą konfiturę, a biszkopt nasączyć np. likierem pomarańczowym lub sokiem z malin z dodatkiem soku z cytryny, ulubionym syropem… Do czekolady fantastycznie pasuje banan, który, po pokrojeniu w plasterki i skropieniu cytrynowym sokiem, może znaleźć się pod każdą warstwą kremu… Wiśnie w lekkim syropie, brzoskwinie, maliny, truskawki. Ciekawa jestem jakie owoce najchętniej widzielibyście w tym czekoladowym niebie.

Tort czekoladowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 60 minut

Czas tężenia: ok. 2 godziny

Składniki (tortownica o średnicy ok. 21-24 cm):

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki kakao

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
  • 1-4 łyżki cukru lub cukru pudru

Poncz:

  • lekki syrop z malin ze słoika

Dodatkowo:

  • 100 g malin ze słoika lub konfitura, dżem czy marmolada o kwaskowatym smaku (żurawina, aronia, pomarańcza, truskawki, maliny)
  • kilka owoców do dekoracji (maliny, truskawki, kiwi, kawałki melona lub arbuza w kulkach, plastry brzoskwini lub moreli, mandarynki albo pomarańcze pokrojone na plasterki lub w kawałkach, obrane z błon; opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
  2. Jak zrobić krem czekoladowy
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Piana z białek – jak ubić
 

Wykonanie:

 

Krok 1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.

Krok 2. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.

Krok 3. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.

Krok 4. Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę.

Krok 5. Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.

Krok 6. Masę od razu przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika.

W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.

Krok 7. Gotowy biszkopt czekoladowy od razu wyjmujemy z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.

Krok 8. Biszkopt studzimy w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.

Krok 9. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki na 3 identyczne placki.

Krok 10. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli używamy cukru, mieszamy go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.

Krok 11. Miksujemy mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używamy cukru pudru, miksujemy go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.

Krok 12. Dodajemy do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksujemy dokładnie do połączenia składników.

Krok 13. Dolną warstwę biszkoptu nasączamy częścią syropu z malin, który wcześniej, dodatkowo, można wzbogacić 1 łyżką spirytusu lub 2 łyżkami likieru pomarańczowego albo limonkowego lub cytrynowego czy sokiem z cytryny. Na wierzchu placka rozsmarowujemy połowę malin ze słoiczka.

Krok 14. Krem czekoladowy dzielimy na 3 części (jedna z nich może być nieco mniejsza, bo posłuży do dekoracji wierzchu).

Krok 15. Jedną część kremu rozsmarowujemy na nasączonym biszkopcie i przykrywamy kolejnym plackiem. Delikatnie dociskamy, żeby wyrównać całość (krem powinien sięgać brzegów obu placków).

Krok 16. Powtarzamy czynności z kroku nr 15.

Krok 17. Przygotowujemy polewę czekoladową. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z masłem. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

Krok 18. Wierzch i boki tortu dekorujemy polewą. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Krok 19. Kiedy polewa nie będzie już ciepła, pozostałym kremem czekoladowym, za pomocą szprycy lub łyżki, dekorujemy wierzch i boki tortu. Opcjonalnie można też wykorzystać świeże, czerwone/pomarańczowe/zielone owoce (truskawki, maliny, mandarynki, brzoskwinie, morele, kiwi, kulki melona) oraz listki mięty do dekoracji.

 

 

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy