Tort makowy

Tort makowy

Jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować, jest tort makowy. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć, a w wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. To odrobinę skomplikowane, ze względu na konieczność ubijania piany z białek, krojenia i przekładania kremem, wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie lub nasączając po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu.

Zobacz też: Więcej przepisów na torty

Tort makowy, podobnie jak większość jego tortowych braci i sióstr – jest dość słodki. Dekorując go lukrem lub polewą czekoladową warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości cukru w kremie. Dlatego u mnie to tylko 2 łyżki cukru pudru. Można przełamać smak tortu, smarując pokrojone ciasto, przed przełożeniem, odrobiną kwaskowatego dżemu pomarańczowego.

Ze starej, PRL-owskiej książki z przepisami znalezionej na strychu w domu rodzinnym, wyłowiłam ten przepis. 12 jajek! W tamtych czasach to musiał być prawdziwy rarytas. Takie kremy jak ten, którym przekładam mój tort makowy, przygotowywała moja mama, kiedy jeszcze byliśmy z moim bratem dziećmi i gdy piekła dla nas torty urodzinowe. Dziś można ten klasyczny, maślany krem zastąpić bogatszą smakowo i nieco mniej tłustą wersją kremu z mascarpone, białego jak śnieg, który obficie sypie tej zimy z nieba. Czy to z okazji Wigilii, Walentynek czy Wielkanocy, warto skosztować.

 

Tort makowy – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 45 minut

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

Ciasto:

  • 10 jajek (oddzielone białka od żółtek)
  • 500 g maku (namoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Krem maślany:
  • 1 kostka masła (wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić krem do tortu
  2. Jak zrobić lukier z białek
  3. Jak zrobić polewę czekoladową
  4. Piana z białek - jak ubić
Wykonanie:

Krok 1. Żółtka ucieramy w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.

Krok 2. Do masy żółtkowej dodajemy kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszamy za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.

Krok 3. Do masy dokładamy mak i ucieramy całość mikserem przez ok. 2 minuty.

Krok 4. W osobnej misce ubijamy pianę z białek na sztywno.

Krok 5. Do ubitych białek dosypujemy 1 szklankę cukru i całość znów ubijamy mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.

Krok 6. Pianę z białek oraz kaszę mannę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).

Krok 7. Przelewamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika.

Krok 8. Pieczemy tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 9. Krem maślany zaczynamy przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.

Krok 10. Do utartego masła wbijamy 1 żółtko  i rozmiksowujemy na gładko.

Krok 11. Dosypujemy 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowujemy na gładko.

Krok 12. Powtarzamy krok 10 i 11 :).

Krok 13. Do kremu, ucierając, stopniowo wlewamy sok z cytryny i miksujemy całość do gładkości.

Krok 14. Wystudzony tort przekrawamy na dwie równe części i przekładamy kremem. Delikatnie dociskamy górny placek ciasta.

Krok 15. Dekorujemy wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.

 

 

Tort makowy

Tort makowy