fbpx
Czytasz właśnie
Truskawki z czekoladą

Truskawki z czekoladą

Truskawki w czekoladzie

Kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki, na początku zawsze rozkoszuję się ich słodkim, a jednak lekko kwaskowatym smakiem w najczystszej postaci. Od zawsze najchętniej zjadam takie prosto z krzaczka, a te ze sklepu myję i osuszam na papierowym ręczniku. Czasem obtaczam je delikatnie w cukrze lub kroję grubo do miseczki, lekko słodzę i zalewam gęstą, kwaśną śmietaną. Truskawki z czekoladą albo truskawki ze śmietaną – czasem trudno się zdecydować.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze desery

To właśnie teraz, w sezonie truskawkowym, najlepiej smakuje mi fondue czekoladowe, w którym maczam nadziane na długie szpadki, dojrzałe, czerwone i apetyczne truskawki. W nieco prostszej formie podaję truskawki z czekoladą: ciemną i białą, która tworzy na ich powierzchni słodką glazurę.

Zobacz też
Tarator

Truskawka w czekoladzie

Truskawki z czekoladą

Truskawki z czekoladą czyli jak zrobić truskawki w polewie z czekolady białej i mlecznej, z dodatkiem białego wina.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: truskawki z czekoladą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 375kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg truskawek
  • 1 lampka słodkiego, białego wina
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g gorzkiej czekolady (60% (1 tabliczka))

Dodatkowo

  • papierowe ręczniki lub serwetki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
  2. Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
  3. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
  4. Jak rozpuścić czekoladę

Jak zrobić

  • Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
  • Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
  • Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
  • Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 375kcal (19%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 31mg (1%) | Potas: 485mg (14%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 73.5mg (89%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 3.7mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Truskawka w czekoladzie
Truskawka w czekoladzie
11 komentarzy
  • Ostatnio kolezanka poradzila mi, aby do topionej czekolady dodac lyzeczke dobreg oleju i porzadnie wynieszac. Sprawdza sie!

  • Dorotko, dzięki za pomysł, zrobiłam, właśnie zastygają w lodówce 🙂 Oczywiście czekoladę roztopiłam w mikrofali, na 300 W, po minucie i mieszając w międzyczasie .

  • Mój twór to była biała ciapa z brązowym czubkiem ;). I miałam pecha, bo w sklepie to była ostatnia tabliczka białej czekolady. Musiałam zeskrobać spaleniznę i wykorzystać to co zostało, rozrzedzając kremówką :).

  • Z białymi jest większy problem, te najtańsze bywają kwaśne.
    A rozpuszczanie – tylko w kąpieli wodnej! Inaczej się robią dziwne rzeczy, tak jak piszesz, grudki, albo mój twór ostatni, czyli glut o smaku czekoladowym w brązowej wodzie.

  • Z ciemnych też sprawdzają mi się te najtańsze z dyskontów – ostatnio kupiłam „Dobrą naszą” 60%. Tylko właśnie mikrofalówka za mocno ją chciała rozpuścić i nawet na filmie widać grudki, które się przez to porobiły. A biała – najlepsza dotychczas chyba była Milka, ale tym razem dawałam Wedla i wyszła tak sobie.

  • A jaką czekoladę polecasz? Mnie się najlepiej sprawdza taka najtańsza z dyskontu, ale czekolada, nie czekoladopodobne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom