Pin It
Sos tzatziki

Sos tzatziki

W słonecznej Grecji, jako schłodzoną w lodówce, samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanych mięs, dostaniemy pyszny, gęsty sos tzatziki, a właściwie zimny dip, przygotowany na bazie gęstego, greckiego jogurtu, pokrojonych w kostkę, świeżych ogórków bez skórki, odciśniętych z soku, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek oraz czosnku. Istnieje wiele kombinacji tych składników z innymi, np. białą papryką, koperkiem drobno pokrojoną cebulą, pietruszką, octem winnym.

Osobiście bardzo lubię tzatziki w składzie przypominającym odrobinę bułgarski tarator, z drobno posiekanym, najlepiej świeżym, koperkiem.

  • 2 świeże,  średnie ogórki (obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę)
  • 1-2 ząbki czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
  • 300-500 ml gęstego   jogurtu naturalnego  greckiego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • koperek (drobno posiekany)
  • sól, biały pieprz
 

Wykonanie:

 

Krok 1. Ogórki podsypujemy solą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.

Krok 2. Oliwę z oliwek mieszamy w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.

Krok 3. Do oliwy dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.

Krok 4. Ogórki odciskamy w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodajemy do jogurtu.

Krok 5. Mieszamy całość w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy i dekorujemy drobno posiekanym koperkiem, najlepiej świeżym.

 

Tzatziki

Tzatziki