fbpx
Czytasz właśnie
Tzatziki

Tzatziki

Sos tzatziki

W słonecznej Grecji, jako schłodzoną w lodówce, samodzielną przystawkę lub dodatek do grillowanych mięs, dostaniemy pyszny, gęsty sos tzatziki, a właściwie zimny dip, przygotowany na bazie gęstego, greckiego jogurtu, pokrojonych w kostkę, świeżych ogórków bez skórki, odciśniętych z soku, z dodatkiem soli i oliwy z oliwek oraz czosnku. Istnieje wiele kombinacji tych składników z innymi, np. białą papryką, koperkiem, drobno pokrojoną cebulą, pietruszką, octem winnym.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z grilla

Osobiście bardzo lubię tzatziki w składzie przypominającym odrobinę bułgarski tarator, z drobno posiekanym, najlepiej świeżym, koperkiem.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki czyli przepis na grecki dip do mięs oraz pieczywa czy dodatek do sałatek. Idealny dodatek do potraw z grilla, o różnym składzie. Najlepsze tzatziki z ogórkiem i czosnkiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Grecka
Przepis na: grecki dip do mięs, warzyw i pieczywa, tzatziki
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 średnie ogórki (świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę)
  • 1-2 ząbki czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
  • 300-500 ml gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku (umyty, osuszony, drobno posiekany)
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ogórki podsypujemy solą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
  • Oliwę z oliwek mieszamy w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
  • Do oliwy dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
  • Ogórki odciskamy w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodajemy do jogurtu.
  • Mieszamy całość w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy i dekorujemy drobno posiekanym koperkiem, najlepiej świeżym.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tzatziki
Tzatziki
23 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom