fbpx
Czytasz właśnie
Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

  • wigilijne uszka z grzybami
  • farsz na uszka z cebulą, czosnkiem i suszonymi grzybami
  • w delikatnym cieście cienko rozwałkowanym
Barszcz czerwony z uszkami

Uszka do barszczu w moim domu rodzinnym są obowiązkowe w Wigilię! Jeśli barszcz, to obowiązkowo uszka do barszczu w zestawie! Co roku uszka z grzybami pojawiają się na talerzach na wigilijnym stole. Poza okresem Świąt Bożego Narodzenia barszcz czerwony jadało się u nas sporadycznie. Mama od czasu do czasu przygotowywała go np. jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami. Sam barszcz, a tym bardziej uszka wigilijne, jednoznacznie kojarzą mi się z Wigilią. Dlatego w tym roku w Święta również nie zabraknie ich na moim stole. Zobaczcie jak zrobić uszka do barszczu z grzybami.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Lepienie od zawsze było w naszym domu niemal rytuałem. Uszka z grzybami lepiły babcia z mamą. Jako dziecko nauczyłam się je przygotowywać pod ich czujnym okiem. Potem, kiedy byłam starsza, lepiłam je razem z nimi. Pamiętam, że uwielbiałam podkradać z miski farsz i nawet dziś trudno mi się oprzeć przed jego podjadaniem. 

Przepis na uszka do barszczu

W tym roku po raz pierwszy samodzielnie ugotowałam czerwony barszcz i zrobiłam uszka do barszczu. Wyszły pyszne, w mięciutkim cieście, ze smacznym, grzybowym nadzieniem. Przygotowałam je, wykorzystując przepis na elastyczne ciasto na pierogi. Polecam wypróbować też ciasto klasyczne, zaparzane lub ciasto maślankowe. To ostatnie jest najdelikatniejsze, idealne do pierwszych prób samodzielnego lepienia.

Barszcz czerwony z uszkami

Uszka do barszczu

Przepis na uszka do barszczu z farszem z cebulą, śmietaną i grzybami czyli najlepsze uszka wigilijne.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 2 godziny
Kategoria: Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: uszka, uszka do barszczu, uszka wigilijne, uszka z farszem grzybowym, uszka z grzybami
Liczba porcji: 100 uszek (ok.)
Kalorie: 21kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki, luksusowa typ 550 lub tortowa 450)
  • 120 ml ciepłej wody (niecała ½ szklanki)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli (duża)

Farsz do uszek

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 2 łyżki śmietany (gęsta, kwaśna 12-18%)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Jajko marmurkowe barwione cebulą

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na uszka to mąka pszenna luksusowa typ 550. Do uszek można też wykorzystać farsz z dodatkiem kapusty, taki sam jak w pierogach z grzybami i kapustą.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić ciasto na pierogi
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Grzyby moczę przez min. 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotuję na średnim ogniu do miękkości.
  • Cebulę i czosnek szklę na maśle. Mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi, odciśniętymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów można przeznaczyć do dodania do barszczu.
  • Zmielony farsz ponownie nakładam na patelnię i podsmażam, dodając śmietanę. Mieszam i smażę aż do połączenia składników. Odstawiam do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodaję, dla zagęszczenia, bułkę tartą.
  • W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiam ciasto. Mąkę przesiewam na stolnicę, na czubku kopca robię małe zagłębienie, do którego wbijam jajko. Powoli podlewam wodą i wyrabiam ciasto. Dodaję też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne.
  • Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinam małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).
  • Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładam małą łyżeczką farsz, składam na pół i sklejam małego pierożka. Najpierw kleję czubek, a potem boki. Palce maczam w mące, wtedy łatwiej będzie skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijam wokół palca i dociskam, tworząc kształt uszka.
  • Uszka wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuję na durszlak, przelewam zimną wodą, odcedzam i układam na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewam barszczem.

Wartości odżywcze

Serving: 1uszko | Kalorie: 21kcal (1%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 14mg (1%) | Potas: 21mg (1%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 2mg | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do farszu zeszkliłam cebulę i czosnek, a potem podsmażyłam z wymoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Na koniec mielenie w maszynce, nakładanie do ciasta i lepienie.

Uszka do barszczu przepis

Można się odstresować, poćwiczyć palce oraz śpiew. Zwłaszcza gdy nikt nie słyszy ;). Potem jeszcze tylko gotowanie i uszka z grzybami zrobione!

Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami

Bardzo jestem ciekawa, czy u Was była od zawsze tradycja robienia uszek, czy może to dopiero Wy ją rozpoczynacie na Święta :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które ciasto wybraliście i jak udały się Wasze wigilijne uszka z grzybami :).

40 komentarzy
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom