Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Jeśli barszcz, to tylko z uszkami! W moim domu rodzinnym barszcz z uszkami tradycyjnie, co roku, pojawia się na wigilijnym stole. Poza okresem Świąt Bożego Narodzenia barszcz czerwony jadało się u nas sporadycznie – mama od czasu do czasu przygotowywała go np. jako dodatek do krokietów z kapustą i grzybami. Barszcz z uszkami to potrawa, która niezmiennie kojarzy mi się z Wigilią, dlatego w tym roku w Święta również nie zabraknie go na moim stole.

Zobacz też: Przepis na barszcz czerwony i inne potrawy wigilijne

Lepienie od zawsze było w naszym domu niemal rytuałem. Uszka do barszczu lepiły babcia z mamą, a ja, jako dziecko, nauczyłam się je lepić pod ich czujnym okiem. Pamiętam, że uwielbiałam wyjadać z miski farsz i nawet dziś trudno mi się oprzeć przed jego podjadaniem.

W tym roku po raz pierwszy samodzielnie ugotowałam czerwony barszcz i zrobiłam uszka do barszczu. Wyszły pyszne, w mięciutkim cieście, ze smacznym, grzybowym farszem.

 

Przepis na uszka do barszczu


Czas wykonania: 1 godzina

Czas oczekiwania: 1 godzina

Składniki (dla 4 osób):

Ciasto wg proporcji z przepisu na pierogi ruskie:
  • 300 g mąki tortowej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • duża szczypta soli
Farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić ciasto na pierogi

Wykonanie:


Krok 1. Grzyby moczymy przez min. 1 godzinę w zimnej wodzie, następnie zagotowujemy (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.

Krok 2. Cebulę szklimy na maśle. Mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z odcedzonymi, odciśniętymi grzybami. Wywar pozostały po gotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu.

Krok 3. Zmielony farsz ponownie nakładamy na patelnię i podsmażamy, dodając śmietanę. Mieszamy i smażymy aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy, dla zagęszczenia, bułkę tartą.

Krok 4. W czasie gdy farsz się studzi, wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy też olej i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Bardzo ważną rolę odgrywa tu mąka – koniecznie tortowa.

Krok 5. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka (kieliszkiem albo podstawką do jajka).

Krok 6. Na bardziej wilgotną stronę kółka z ciasta nakładamy małą łyżeczką farsz, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Palce maczamy w mące, wtedy łatwiej będzie nam skleić ciasto. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Krok 7. Uszka wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach na wigilijnym stole. A potem zalewamy barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami