Choć nie przepadam za czystą wódką wypijaną bezpośrednio z kieliszka, bardzo lubię smakowe, kolorowe shoty, zmieszane z mocnych alkoholi, podane w małych kieliszkach do wódki. Moim ulubionym shotem jest wściekły pies, którego klasycznie przygotowuje się z czystej wódki, ale można dodać do niego dowolną białą wódkę, np. tequilę (z takiej mieszanki wyjdzie wściekły Meksykanin) lub żołądkową albo jeszcze inną, pod warunkiem że jej smak nie będzie „gryzł się” ze słodkim syropem malinowym i ostrym sosem Tabasco.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki

Wściekły pies jest shotem szczególnie popularnym podczas wszelkich ważniejszych rozgrywek naszych sportowych reprezentacji. Można go wtedy często spotkać w klubach, pod inną nazwą: „Teraz Polska”.

 

Wściekły pies – przepis

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki (dla 1 osoby):

  • 40 ml czystej wódki (lub białej wódki smakowej, która będzie pasować do pozostałych składników)
  • 10-20 ml syropu malinowego
  • 2-5 kropli ostrego sosu o smaku tabasco

Przydatne akcesoria:

  • kieliszek do wódki

Wykonanie:


Krok 1. Schłodzoną wódkę wlewamy do kieliszka.

Krok 2. Syrop malinowy wlewamy cienką strużką, a najlepiej kropla po kropli, do wódki. Należy wlewać go bardzo delikatnie, żeby osiadł na dnie kieliszka. Syrop powinien sięgać do połowy wysokości wódki w kieliszku, ale można zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość według własnych upodobań.

Krok 3. Buteleczkę z sosem przechylamy do góry nogami nad kieliszkiem i trzymamy w jednym miejscu, stukając delikatnie w dno. Dolewamy do kieliszka kilka kropli sosu, który osiądzie pomiędzy wódką i syropem.

Wściekły pies to shot – należy go wypić jednym łykiem.

 

Wściekły pies

Wściekły pies