Zakwas na żurek
Zakwas na żurek

Wielkanocny żurek powinien być przygotowany domową metodą, na prawdziwym zakwasie. W sklepach dostępne są te gotowe, w butelkach, ale na Wielkanoc warto pokusić się o przygotowanie zakwasu w domu, tym bardziej, że jest to wyjątkowo łatwe.

Zakwas na żurek, w przeciwieństwie do kiszonego na mące pszennej zakwasu na barszcz biały (który bywa z żurkiem mylony),  przygotowuje się na bazie mąki razowej żytniej, typ 2000, która jest jego głównym składnikiem. Najprostszą metodą jest zalanie 1 szklanki takiej mąki 1 litrem wody, a różne wariacje przepisów na zakwas na żurek podają dodatkowe składniki, poprawiające jego smak i zapach.

Zobacz też: Przepis na żurek

Jak zrobić zakwas na żurek – film kulinarny Full HD

Przepis na zakwas na żurek


Czas przygotowania: 1 minuta

Czas kiszenia: 3 dni

 

Składniki (do wykorzystania do żurku dla 8 osób):

  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000, bywa też oznaczana jako żurkowa)
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1 l wody (przegotowana, ciepła)

Wykonanie:


Krok 1. Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia.

Krok 2. Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.

Krok 3. Przykrywamy naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce – większy talerz itp.).

Krok 4. Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.

 

Gotowy zakwas na żurek nabierze żółto-beżowego koloru, a mąka i otręby osiądą na dnie naczynia. Będzie wydzielać delikatny, przyjemny zapach.

Przed przyrządzeniem żurku osad z mąki i otrąb należy wymieszać z zakwasem.

Do gotowania żurku dla 4 osób wystarczy dodanie 1/2 l zakwasu.

 

Zakwas żytni na żurek
Zakwas żytni na żurek