Zapiekanki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych dań. Można je przygotowywać, podobnie jak makarony, na nieskończenie wiele sposobów, z nieskończenie różnorodną ilością dodatków.
Przepis na ziemniaki po szwedzku proponował bardzo dawno temu Michał Milowicz na łamach TeleTygodnia. W moim zeszycie z przepisami zachowała się wklejona z tym właśnie przepisem kartka, czekając przez wiele lat na swoją kolej.

 

Ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki po szwedzku

 

Przepis na ziemniaki po szwedzku

Czas aktywności: 20 minut

Czas oczekiwania: 60 minut

Składniki (4 porcje):

  • 800 g ziemniaków (bulwy mniej więcej tej samej wielkości)
  • sól, biały pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • 3 gałązki świeżej szałwii (lub 1 łyżka szałwii suszonej)
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 100 g żółtego sera (parmezan albo gouda)
  • 1 pęczek natki pietruszki lub innych ziół do dekoracji
  • masło lub oliwa do posmarowania formy
  • tarta bułka
 

Przygotowanie ziemniaków po szwedzku:

Krok 1. Przygotowanie ziemniaków do zapiekanki

Obrane ziemniaki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy po kolei układamy na łyżce (najlepiej drewnianej) i gęsto nacinamy, aż do brzegów łyżki. Ponacinane ziemniaki lekko solimy.

Krok 2. Układanie w formie do zapiekania

Płaską formę żaroodporną smarujemy cienką warstwą tłuszczu (masłem albo oliwą) i posypujemy tartą bułką. Układamy w formie ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Krok 3. Dodanie sosu śmietankowego

W czasie gdy ziemniaki się zapiekają, płuczemy szałwię, osuszamy, kilka gałązek odkładamy do dekoracji. Od pozostałych gałązek odrywamy listki.

Żółty ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Przyprawiamy śmietankę solą i świeżo zmielonym, białym pieprzem.

Wyjmujemy z piekarnika ziemniaki, polewamy równomiernie śmietanową mieszanką i znów wstawiam do  pieczenia. Zapiekamy jeszcze 35-40 minut w temperaturze 180 °C.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ziemniaki żółtym serem, listkami szałwii i, opcjonalnie, dodatkowym białym pieprzem.

Krok 4. Dekoracja zapiekanki ziemniaczanej

Gotową zapiekankę dekorujemy odłożonymi gałązkami szałwii i ewentualnie innymi ziołami.

UWAGA: Ziemniaki najlepiej obierać tuż przed przygotowywaniem zapiekanki. Jeśli zbyt długo poleżą w wodzie, stracą znaczne ilości witamin i składników mineralnych.

 

Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku

Zapiekanka ziemniaczana po szwedzku