Pin It
Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Jest to pierwszy przepis zapisany w moim własnym zeszycie kulinarnym i pierwsza „niepolska” zupa, jaką przygotowałam kilkanaście lat temu, pod czujnym okiem mamy mojego kolegi, w czasie wspólnych wakacji. Zupa meksykańska przypomina chili con carne (które również bywa nazywane zupą, choć w konsystencji bliżej mu raczej do gulaszu), ale jest od niego nieco rzadsza i bogatsza o dodatek kukurydzy, wywaru oraz czerwonego wina.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni meksykańskiej

Zupa meksykańska to bardzo smaczna i pożywna zupa, której konsystencję można regulować dodatkiem odrobiny mąki kukurydzianej lub zasmażki. Wołowinę do zupy meksykańskiej najlepiej kupić niezmieloną, wybrać chude kawałki i zmielić w domu, w maszynce do mięsa.

 

Zupa meksykańska – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (dla 4-6 osób):

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 2-3 kolorowe papryki (pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojone)
  • 3 pomidory (bez pestek i skórki, pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 puszką pomidorów)
  • ½ l wywaru (wołowy lub warzywny)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można rozprowadzić w wodzie lub zrobić zasmażkę)
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminku rzymskiego)
  • 1 łyżeczka kolendry (utłuczona w moździerzu)
  • 8 łyżek tłuszczu
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić zasmażkę

 

Wykonanie:


Krok 1. Na tłuszczu, w garnku lub na bardzo głębokiej patelni, szklimy cebulę z czosnkiem.

Krok 2. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż zmięknie i się zrumieni.

Krok 3. Podsmażone mięso zalewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut.

Krok 4. Dolewamy wywar i dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Krok 5. Dodajemy fasolkę z puszki i kukurydzę (razem z zalewami) oraz pomidory. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.

Krok 6. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą (rozprowadzoną w wodzie lub w formie zasmażki).

Zupę można podać z dodatkiem porwanych na mniejsze kawałki placków tortillas.

 

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska