Akcja kulinarna „Tydzień z ciecierzycą” właśnie dobiega końca, a ja tak na „last minute” zdążyłam przygotować świetną zupę z ciecierzycy.

Co prawda na fotografii nie widać na pierwszy rzut oka, że to zupa z ciecierzycy (główna bohaterka uciekła na dno talerza) i musicie mi uwierzyć na słowo, za to przez przypadek coś ciekawego  ;) odbiło się w łyżce. Odwróciłam zdjęcie do góry nogami, żeby lepiej było widać :).

Prezentowana zupa jest cudownie aromatyczna i bardzo, bardzo dobra. Urzeknie Was zapachem rozmarynu i bazylii, a smak ciecierzycy – kto by go nie lubił?

Zupa najlepiej zaprezentuje się zmiksowana na krem, podawana w małych miseczkach. Moja wersja to standardowa, rzadsza konsystencja, z dodaną niewielką ilością bazylii.

Zupa z ciecierzycy – przepis

Składniki (dla 4 osób):

  • 1,5 l wywaru warzywnego (może być też warzywno-drobiowy, drobiowy lub alternatywnie bulion przygotowany z kostki rosołowej)
  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzona); jeśli decydujemy się na samodzielne gotowanie ciecierzycy, należy namoczyć ją na 12 godzin przed gotowaniem, następnie odcedzić przed gotowaniem, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone, w sosie)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 listki świeżej bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dodatek:

  • ugotowany makaron tagliatelle

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wykonanie:


Krok 1. Zaczynamy od podsmażenia czosnku na oliwie.

Krok 2. Najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dokładamy pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii.

Krok 3. Po 15 minutach przelewamy całość do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy cieciorkę i natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Zupę należy podać gorącą, najlepiej z makaronem tagliatelle.