Pin It

W moim domu rodzinnym żurek był jedną z ulubionych zup. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Moja mama gotowała żurek na białej kiełbasie, której charakterystyczny zapach rozchodzący się po domu razem z aromatem pieczonej rolady z boczku do dziś kojarzy mi się z nadejściem świąt. Żurek w chlebie to jedna z ulubionych zup mojego brata, który nie potrafi odmówić jej sobie wchodząc do restauracji na stoku, po intensywnej jeździe na nartach.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mój żurek wielkanocny będzie ugotowany na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw. Przygotuję go już w Wielką Sobotę, wieczorem, żeby przez noc wzmocniły się wszystkie połączone w nim smaki.

Żurek

Żurek

Żurek – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 8 osób):

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w paski)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Wykonanie:

Krok 1. Odlewamy 1 szklankę wywaru i odstawiamy, pozostały wywar i zakwas mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.

Krok 2. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.

Krok 3. Do żurku dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką*. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.

Krok 4. Dodajemy kiełbasę i boczek do zupy i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut.

Krok 5. Czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodajemy do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo i podajemy**.

Jak zrobić żurek - krok po kroku

Jak zrobić żurek – krok po kroku

* Zamiast mąką, żurek można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.

** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia, kiedy przejdzie aromatem przypraw i mięsa.

Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały – z pszennej razowej.

 

Masz ochotę na coś jeszcze?

Żurek na białej kiełbasie

Żurek na białej kiełbasie

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny