fbpx
Czytasz właśnie
Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Miłość do serników ma różne oblicza i, podobnie jak w przypadku ciasta z borówką amerykańską, może przybrać piękny, fioletowy kolor i stać się miłością jagodową. Jagody lub, zamiennie, maliny to idealne owoce do przygotowania tego wspaniałego ciasta, a sam sernik jagodowy zaskoczy Was i Waszych gości nie tylko kolorem, ale też delikatną konsystencją i cudownym smakiem, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się udekorować go kremem z mascarpone, z dodatkiem świeżych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze ciasta

Sernik jagodowy to jeden z serników nietypowych i sezonowych, na pewno nie tak popularny jak jego biali lub żółci, waniliowi bracia, ale z pewnością wart uwagi każdego sernikomaniaka. Przygotowałam go na spodzie z herbatników w polewie czekoladowej, dodałam płatki migdałów, zagniotłam i zalałam fioletową, serową masą. Jako najprostszą dekorację można w nim wykorzystać polewę z białej czekolady, ale proponuję Wam coś ekstra: spróbujcie udekorować go kremem z mascarpone i świeżymi borówkami amerykańskimi (jagody mogą nieładnie puścić na takim kremie sok) – gwarantuję niezapomniane wrażenia wizualne i smakowe.

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie z kremem z mascarpone czyli najlepszy sernik jagodowy pieczony, udekorowany kremem i borówką amerykańską oraz miętą.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik jagodowy
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy ok. 21-24 cm
Kalorie: 379kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony, można wymieszać pół na pół z mascarpone)
  • 1 szklanka jagód (można zmiksować w blenderze)
  • ½-¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • 250 g herbatników z czekoladą lub czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
  • 3 jajka

Krem

  • 50 g migdałów w płatkach
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)

Dekoracja

  • ½ szklanki borówek amerykańskich
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej mąką/bułką tartą wykładamy herbatniki wymieszane z migdałami i dobrze ugniatamy, wyrównując powierzchnię.
  • Twaróg miksujemy z cukrem i jagodami - mogą być zmiksowane w blenderze, a można też dopiero potem, na koniec, zmiksować za pomocą ręcznego blendera całą masę.
  • Do masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
  • Dosypujemy do masy serowej mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
  • Całą masę można rozdrobnić blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji, bez większych drobinek jagód.
  • Przelewamy masę do tortownicy na warstwę herbatnikową.
  • Pieczemy sernik przez 30 minut w temperaturze 180 °C (góra+dół), następnie obniżamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
  • Studzimy sernik w zamkniętym piekarniku, następnie przez 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
  • Krem przygotowujemy, miksując mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
  • Dekorujemy schłodzony sernik kremem i świeżymi owocami oraz miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 160g | Kalorie: 379kcal (19%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 394mg (17%) | Potas: 202mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 475IU (10%) | Witamina C: 1.8mg (2%) | Wapń: 128mg (13%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
15 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom