Miłość do serników ma różne oblicza i, podobnie jak w przypadku ciasta z borówką amerykańską, może przybrać piękny, fioletowy kolor i stać się miłością jagodową. Jagody lub, zamiennie, maliny to idealne owoce do przygotowania tego wspaniałego ciasta, a sam sernik jagodowy zaskoczy Was i Waszych gości nie tylko kolorem, ale też delikatną konsystencją i cudownym smakiem, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się udekorować go kremem z mascarpone, z dodatkiem świeżych owoców.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze ciasta
Sernik jagodowy to jeden z serników nietypowych i sezonowych, na pewno nie tak popularny jak jego biali lub żółci, waniliowi bracia, ale z pewnością wart uwagi każdego sernikomaniaka. Przygotowałam go na spodzie z herbatników w polewie czekoladowej, dodałam płatki migdałów, zagniotłam i zalałam fioletową, serową masą. Jako najprostszą dekorację można w nim wykorzystać polewę z białej czekolady, ale proponuję Wam coś ekstra: spróbujcie udekorować go kremem z mascarpone i świeżymi borówkami amerykańskimi (jagody mogą nieładnie puścić na takim kremie sok) – gwarantuję niezapomniane wrażenia wizualne i smakowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony, można wymieszać pół na pół z mascarpone)
- 1 szklanka jagód (można zmiksować w blenderze)
- ½-¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
- 250 g herbatników z czekoladą lub czekoladowych (zmiksowane w blenderze)
- 3 jajka
Krem
- 50 g migdałów w płatkach
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
Dekoracja
- ½ szklanki borówek amerykańskich
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej mąką/bułką tartą wykładamy herbatniki wymieszane z migdałami i dobrze ugniatamy, wyrównując powierzchnię.
- Twaróg miksujemy z cukrem i jagodami - mogą być zmiksowane w blenderze, a można też dopiero potem, na koniec, zmiksować za pomocą ręcznego blendera całą masę.
- Do masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
- Dosypujemy do masy serowej mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
- Całą masę można rozdrobnić blenderem dla uzyskania gładkiej konsystencji, bez większych drobinek jagód.
- Przelewamy masę do tortownicy na warstwę herbatnikową.
- Pieczemy sernik przez 30 minut w temperaturze 180 °C (góra+dół), następnie obniżamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
- Studzimy sernik w zamkniętym piekarniku, następnie przez 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
- Krem przygotowujemy, miksując mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.
- Dekorujemy schłodzony sernik kremem i świeżymi owocami oraz miętą.
Hej Doroto! Moze juz dzis po pracy zle widze, ale nie moge dostrzec w przepisie ilosci jajek.
Czy moglabys ja podac?
Faktycznie, gdzieś się zapodziały, już dopisałam. 3 jajka :). Dzięki za uwagę!
Prowadząca jest cudowna !!:)
Dobry pomysł z taką migdałową dekoracją. A jeszcze jak są lekko uprażone na patelni to już „niebo w gębie” :D.
Sernik wyszedł bardzo dobry nie za słodki ale smaczny. Ja nie miałam ekstraktu tylko olejek waniliowy i też było ok i zrobiłam nie ze świeżych jagód tylko takich zagotowanych z cukrem a wierzch ciasta udekorowałam jeszcze dodatkowo migdałami:)
Bardzo pyszne wyglada dziękuje za wspaniale przepisy i pozdrawiam cieplutko ze słonecznego Randabergu
Ściskam ze słonecznej plaży w Miami :).
A proszę mi powiedzieć czy mogą być jagody ze słoika wekowane na zimę ( zasypane dużą ilością cukru i zalewane sokiem gotowanym 3 razy). Pozdrawiam
Tak, tylko sugeruję nie dodawać cukru przed dodaniem jagód, zmiksować je z serem i dopiero wtedy regulować poziom słodkości :).
Boże, przestań tak akcentować bo nie da sie tego oglądać
a gdzie kupilas taka bluzke? 🙂
Na amus.pl. A jeszcze lepiej kupić pastę z wanilii :).
Gdzie kupiłaś taki ekstrakt podaj linka plz 😀
Troszkę spóźnione :p