Babka z makiem to moja kolejna propozycja do kolekcji babek wielkanocnych, chociaż sprawdzi się też jako ciasto zimowe, bez dodatku owoców, szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Jest dość prosta do zrobienia i nie wymaga ubijania osobno piany z białek, bo wyrasta na proszku do pieczenia. Można upiec ją w klasycznej foremce do babki lub mniejszej keksówce, a po wystudzeniu i wyjęciu z foremki udekorować pyszną, słodką polewą lub lukrem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na babkę

Babka z makiem to ciasto bardzo podobne do pieguska, ale przed upieczeniem ma gęstszą konsystencję i nie zawiera mleka, a dodatek mąki ziemniaczanej zapewnia ciastu po upieczeniu bardziej aksamitną, piaskową i mniej kruszącą się konsystencję, dzięki czemu łatwo będzie je pokroić w plastry.

Jestem bardzo ciekawa czy lubicie babkę z makiem, a może wolicie klasyczną wersję babki piaskowej z dodatkiem rodzynek?

 

Babka z makiem

Babka z makiem

Babka z makiem – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 40-50 minut

Składniki (forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem):

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki maku
  • ¾ kostki (150 g) masła (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)


Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić lukier
  2. Polewa z białej czekolady – przepis
  3. Polewa czekoladowa – przepis

Wykonanie:

Krok 1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika)

Krok 2. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).

Krok 3. Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.

Krok 4. Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.

Krok 5. Dosypujemy obie mąki oraz mak do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.

Krok 6. Dodajemy do masy opcjonalne składniki: sok z cytryny lub wanilię i miksujemy przez ok. 1 minutę.

Krok 7. Przelewamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.

Krok 8. Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.

Krok 9. Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.

Krok 10. Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

 

Babka z makiem

Babka z makiem

Babka z makiem

Babka z makiem