Pin It

Podstawowy dodatek wielu deserów, doskonała dekoracja i milion kalorii ukrytych w lekkiej jak chmurka konsystencji. Bita śmietana, idealna, przygotowana ze śmietanki kremówki, jest niekwestionowaną królową smaku. Można podać ją z lodami, budyniem, kisielem czy galaretką, sernikiem albo innym ciastem czy tortem. Idealnie komponuje się z owocami. Jest doskonałym dodatkiem do gorącej czekolady. Sama w sobie – po prostu rewelacyjna.

Zobacz też: Więcej pomysłów na desery

Bita śmietana będzie najprostsza i najszybsza w przygotowaniu z pomocą elektrycznego miksera, ale można też, klasycznie, ubić ją ręcznie, korzystając z trzepaczki.

Bita śmietana uzyska dodatkową sztywność po dodaniu pod koniec ubijania żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. W ten sposób uzyskamy krem z bitej śmietany, który można wykorzystać do przełożenia lekkiego biszkoptu oraz dekoracji deserów, tortów i ciast.

Bita śmietana smakowa powstanie po dodaniu pod koniec ubijania opcjonalnych dodatków aromatyzujących: soku/skórki z cytryny lub pomarańczy, albo z innych owoców, wanilii, kawy, likieru czy kakao.

Bita śmietana kolorowa może zostać przygotowana z wykorzystaniem barwników spożywczych, ale różową barwę można uzyskać w naturalny sposób, dodając do niej pod koniec ubijania syrop z malin lub truskawek. Syrop z jagód zabarwi śmietankę na jasnofioletowy kolor.

Bita śmietana

Bita śmietana

 

Bita śmietana – przepis

Czas chłodzenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki (dla 4 osób):

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki kremówki (przez 1 godzinę schłodzona w lodówce, na najwyższej/najchłodniejszej półce)
  • 3 łyżki cukru pudru lub miodu  (opcjonalnie)
Opcjonalne dodatki, do wyboru:
  • ½ łyżki żelatyny (rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub z pomarańczy
  • 1 łyżeczka likieru, np. amaretto
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze

Przydatne poradniki:

  1. Krem z bitej śmietany – przepis
  2. Krem z bitej śmietany i mascarpone – przepis

 

Wykonanie:

Krok 1. Końcówki miksera i miskę (najlepiej metalową) do ubijania śmietany wstawiamy do lodówki na 30 minut przed jej przyrządzeniem.

Krok 2. Ubijamy śmietankę w misce przez 30 sekund na najniższych obrotach miksera (dotyczy to mikserów o 3-stopniowej regulacji prędkości).

Krok 3. Zwiększamy obroty do najwyższych i nadal ubijamy śmietankę. Zanim bita śmietana będzie sztywna, ale zdąży już mocno zgęstnieć, dodajemy cukier puder i pozostałe, opcjonalne dodatki i znów miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Zwarzona bita śmietana

UWAGA: Bita śmietana nie może zostać „przebita” – miksowana zbyt długo może się zwarzyć lub ubić do konsystencji masła. Lekko zwarzona bita śmietana, w której widać już grudki, ale woda nie oddzieliła się jeszcze całkowicie od białka i tłuszczu, może być uratowana:

- do zwarzonej bitej śmietany dolewamy dodatkową, schłodzoną, jeszcze nieubitą śmietanę

- na niskich obrotach miksera delikatnie łączymy całość

- zwiększamy obroty i znów ubijamy, tym razem nie za długo :)

W zależności od stopnia zwarzenia ilość dodatkowej śmietany to ¼-⅓ tego, od czego zaczęliśmy ubijanie (jeśli w trakcie ubijania zwarzyło się 1200 ml śmietany, trzeba dolać 300-400 ml)

Jeśli w wyniku zbyt długiego ubijania ze śmietany zrobiło się masło, można oddzielić je od wody, przechowywać w lodówce i wykorzystać np. do wypieków.

Bitą śmietanę najlepiej podać od razu po przyrządzeniu. Po ubiciu można też przechowywać ją nawet przez ok. 8 godzin w lodówce.