Pin It
Dżem z dyni

Dżem z dyni

W tym sezonie moja ulubiona zupa z dyni ustąpiła miejsca dyniowym słodkościom. Po raz pierwszy przygotowałam pyszny, tryskający słońcem dżem z dyni, z dodatkiem słodkiej brzoskwini i soku pomarańczowego.

Dżem z dyni, o mniejszej niż tradycyjne przetwory ilości cukru, świetnie nadaje się jako dodatek do tart, naleśników i innych deserów.

Jak zrobić dżem z dyni – film kulinarny Full HD

 

Przepis na dżem z dyni

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: ok. 2 godziny

Składniki (na ok. 3 słoiczki):

  • 1 kg dyni
  • 300 – 400 g cukru
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 szklanka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu
    (opcjonalnie)

Przydatne poradniki:

  1. Jak przygotować domowe przetwory z owoców
  2. Jak pasteryzować słoiki

 

 

Wykonanie:


Krok 1. Z dyni wydrążamy pestki, kroimy miąższ ze skórką na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut.

Krok 2. Obraną ze skórki dynię zasypujemy cukrem na patelni i przesmażamy, mieszając i rozdrabniając łyżką większość kawałków na gładką masę.

Krok 3. Do dyni dodajemy obraną ze skórki, pokrojoną na plasterki brzoskwinię oraz, opcjonalnie, cynamon. Zalewamy sokiem pomarańczowym. Mieszamy, nadal przesmażamy.

UWAGA: W zależności od konsystencji dyni, ilością soku regulujemy gęstość dżemu. Powinien być dość gęsty, jak powidła śliwkowe.

Krok 4. Kiedy dżem uzyska pożądaną konsystencję, przekładamy go do gorących, dokładnie umytych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut w garnku z gotującą wodą lub w piekarniku.

Krok 5. Dociskamy nakrętki, dokręcamy, odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

 
 

 

Dżem dyniowy

Dżem dyniowy