Smażone kuleczki przygotowane na bazie rozdrobnionej ciecierzycy to czwarty, zwycięski przepis w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. A dlaczego proponowane przez Amarantkę danie najlepiej pasuje do smaku cytrynowego Smako-Łyku?

Falafel to dla mnie Afryka. Afryka to pełnia słońca, lato w całej swej okazałości. Falafel to też dzięki małej czerwonej papryczce chili – ostry smak. I zieleń pietruszki. Kropkę nad i stawia w falafelu kumin, który swoim smakiem przywołuje egzotyczne wspomnienia. A idealnym dopełnieniem tej kompozycji jest właśnie cytrynowy Smako-Łyk. Podkreśli smak. Złagodzi ogień. Przypomni o lecie, gdy za oknem jesień w pełni. – Amarantka

Falafel

Falafel

Przepis na falafela

Składniki (ok. 20 kuleczek, dla 2 osób):

  • 1 szklanka ciecierzycy (można skorzystać też z ciecierzycy w puszce)
  • 1/2 dużej cebuli (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki świeżej kolendry (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona papryczka chili (bez pestek, drobno pokrojona)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • sojowy lub roślinny olej do smażenia

Wykonanie:


Krok 1. Jeśli nie korzystamy z ciecierzycy z puszki, to musimy ją najpierw wymoczyć przez noc – umieszczamy ciecierzycę w misce i zalewamy odpowiednią ilością wody – co najmniej 5 cm powyżej. Nie gotujemy.

Krok 2. Dodajemy cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek i kumin. Wszystko mocno rozdrabniamy (ale nie za mocno – nie chcemy uzyskać puree!).

Krok 3. Dodajemy proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Mieszamy. (W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżkę mąki – z ciasta powinniśmy bez problemu formować kulki i nie powinno się ono przy tym kleić do rąk.) Naszą mieszankę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Krok 4. Po kilku godzinach formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej (dużo oleju) w wysokiej patelni i smażymy pierwszego próbnego falafela. Jeśli się rozpada, dodajemy mąki. Jeśli nie, zabieramy się do smażenia pozostałych. Powinny nabrać brązowego koloru. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 5. Podajemy z chlebkiem pita (u mnie zastąpił go domowy podpłomyk), pomidorami, cebulą, papryką zieloną, pastą tahina i cytrynowym Smako-Łykiem Żywiec Zdrój.

 

Falafel z pomidorami, pastą tahina i domowym podpłomykiem

Falafel z ciecierzycy