Pin It
Frytki z dyni

Frytki z dyni

Kiedy odwiedzam znajomych, idę na parapetówkę albo nieco bardziej oficjalną uroczystość, lubię przygotować ciasto albo drobną przekąskę. Pomagam pani domu, żeby nie musiała spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowuję przekąski, które apetycznie prezentują się na talerzu, łatwo je przewieźć samochodem, a goście mogą je w prosty sposób przełożyć z dużego półmiska na swoje talerzyki.

Prostą w przygotowaniu i smaczną przekąską o miętowym aromacie będzie smażona dynia – frytki z dyni. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju, skropione odrobiną octu, posypane miętą, czosnkiem i orzechami nerkowca. Przygotowanie frytek z dyni nie zajmie dużo czasu, jednak warto pamiętać, że przed podaniem usmażona dynia powinna odstać 3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu, żeby dobrze przeszła aromatem wszystkich dodatków.

Przepis na frytki z dyni


Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 3 godziny

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • 1 łyżka suszonej mięty (lub 20 listków świeżej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca (drobno pokrojone; mogą być uprażone na suchej patelni)
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Krok 1. Dynię kroimy na niewielkie kawałki, prószymy mąką i smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju. Odcedzamy, osączamy na papierowym ręczniku, odkładamy na półmisek.

Krok 2. Kawałki dyni posypujemy czosnkiem i orzechami, miętą, solą i pieprzem.

Krok 3. Skrapiamy oliwą i octem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

 

Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą

Smażona dynia z czosnkiem, orzechami i miętą