Gołąbki

Gołąbki

W moim domu rodzinnym na stole gościły od czasu do czasu gołąbki, które moja mama przygotowywała z mielonego mięsa, gotowanego ryżu i podsmażonej na oleju cebuli. Doprawione składniki farszu mieszała w misce i zawijała w sparzone liście białej kapusty. Jedliśmy je okraszone dodatkową, smażoną cebulą albo polane sosem pomidorowo-śmietanowym, ale jako dziecko, najbardziej lubiłam gołąbki z keczupem.

Zobacz też: Więcej tradycyjnych, polskich przepisów w dziale „Kuchnia polska

W polskich domach przygotowuje się gołąbki na wiele sposobów, wykorzystując jako nadzienie mieszankę mięsa z ryżem lub kaszą gryczaną albo kaszą pęczak. Po zawinięciu farszu w kapustę gotuje się gołąbki w wodzie lub piecze w piekarniku. Można też, przed gotowaniem lub pieczeniem, podsmażyć je na patelni, dzięki czemu kapusta zyska bardzo ciekawy smak.

Moja mama gotowała gołąbki ułożone warstwowo w dużym garnku, zastępując osoloną wodę wywarem warzywnym lub drobiowo-warzywnym. Jeśli nie zjedliśmy całej ugotowanej partii jednego dnia, nazajutrz na naszym stole pojawiały się gołąbki odsmażane na patelni i to właśnie one smakowały mi najbardziej.

Jestem bardzo ciekawa jak przygotowuje się gołąbki w Waszych domach – a może nie znacie jeszcze tej smacznej, polskiej potrawy?

Czas gotowania: ok. 30-45 minut

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka; jeśli mięso jest bardzo chude, można dodać do niego odrobinę zmielonego boczku)
  • 1-2 szklanki ryżu
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ok. 1 l wywaru warzywnego, drobiowego lub drobiowo-warzywnego
  • ok. 15 liści białej  kapusty
  • 2 łyżki klarowanego  masła
  • 1 łyżeczka papryki  w proszku
  • 1-2 łyżeczki pieprzu  czosnkowego
  • sól

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić wywar warzywny
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić sos pomidorowo-śmietanowy
 

Wykonanie:


Krok 1. Ryż zalewamy wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.

Krok 2. Cebulę szklimy na małym ogniu na klarowanym maśle.

Krok 3. Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i zanurzamy po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.

Krok 4. Z liści usuwamy zgrubienia za pomocą noża.

Krok 5. W misce mieszamy ugotowany, lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz.

Krok 6. Układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.

Krok 7. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układamy kilka liści kapusty. Kładziemy na nich warstwowo gołąbki.

Krok 8. Zalewamy gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.

Krok 9. Gotujemy gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez. ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.

Podajemy gorące, z sosem pomidorowym, pomidorowo-śmietanowym lub okraszone podsmażoną cebulą.

 

Gołąbki z sosem pomidorowym

Gołąbki z sosem pomidorowym