Ugotowany kalafior, nie za miękki, jest smacznym dodatkiem do mięs i ryb lub samodzielnym daniem, które zaserwujemy na zwykłą, codzienną kolację. Po ugotowaniu można polać go bułką tartą zezłoconą na maśle, wykorzystać jako składnik kremowej zupy z kalafiora lub maczać w doprawionym solą i pieprzem cieście z jajka, mąki i mleka, a następnie smażyć.

Zobacz też: Pomysły na dania, których składnikiem jest kalafior

Kupując kalafior warto zwrócić uwagę na kolor kwiatów: powinny być jednolitej barwy, bez uszkodzeń i ciemniejszych plamek oraz liście: jasnozielone i sztywne. Mamy wówczas pewność, że warzywo jest odpowiednio świeże. W uprawie i sprzedaży są również dostępne inne kolory kalafiora: fioletowy, pomarańczowy i zielony, którego kwiaty przypominają swoim kształtem muszle morskich ślimaków.

Jak ugotować kalafior

Jak ugotować kalafior

Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce – zawinięty w folię i maksymalnie zabezpieczony przed dostępem powietrza można trzymać w niej do trzech dni.

Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior

Fioletowy, pomarańczowy i zielony kalafior

Przygotowanie kalafiora do gotowania

Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi.

Krok 2. Dokładnie płuczemy kalafiora pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Żeby kalafior ugotował się szybciej, na spodzie trzonka robimy dwa nacięcia w kształcie krzyża.

Krok 4 (opcjonalny). Dzielimy kalafiora na mniejsze różyczki.

 

Jak ugotować kalafior

Krok 1. Przygotowujemy garnek z pokrywką, w którym zmieści się cały kalafior.

Krok 2. Do garnka wlewamy zagotowaną wodę i gorące mleko, w takich samych ilościach (mleko nada kalafiorowi delikatnie słodki smak i zapobiegnie utracie koloru). Można też nie dodawać mleka, zastępując je większą ilością wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub 1 łyżki octu.

Krok 3. Do gotującego się płynu wkładamy kalafiora, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i mleka, dodajemy sól i cukier (po 1 płaskiej łyżeczce na każdy litr płynu) i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy przez ok. 15-25 minut (fioletowy kalafior gotuje się nieco szybciej niż biały, pomarańczowy i zielony; pokrojony na różyczki kalafior ugotuje się po 5-10 minutach), sprawdzając widelcem twardość w trakcie gotowania. Ugotowany kalafior powinien być delikatnie twardy, al dente oraz zachować po ugotowaniu swój pierwotny kształt.

Nie należy gotować kalafiora zbyt długo – im dłużej jest gotowany, tym gorszy wydziela zapach i traci cenne składniki odżywcze.

Krok 4. Wyjmujemy kalafiora z garnka i osączamy, następnie podajemy.

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do gotowanego kalafiora jest bułka tarta zezłocona na maśle.

 

Jak ugotować kalafior na parze

Krok 1. Do garnka wlewamy wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał kalafior. Doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2. Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układamy pokrojonego w różyczki kalafiora i przykrywamy pokrywką.

Krok 3. Gotujemy na parze przez 5-10 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość kalafiora. Jeśli na parze jest gotowana cała główka kalafiora, czas gotowania wydłuży się do 15-25 minut.

 

Jak ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej

Krok 1. Pokrojonego na różyczki kalafiora umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej. Można też gotować w mikrofalówce całą główkę kalafiora, zawijając ją wcześniej dokładnie w folię odporną na mikrofale.

Krok 2. Oblewamy różyczki kalafiora kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 4-5 minut. Całą główkę kalafiora gotujemy przez ok. 3-4 minuty, następnie obracamy do góry nogami i gotujemy przez kolejne 2-4 minuty.

Po ugotowaniu odstawiamy kalafior na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

Ugotowany kalafior polany masłem z bułką tartą

tagged in Kalafior, mleko