Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem, wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem, które każda gospodyni przygotowuje w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać go nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę. W podstawowej wersji kapustę z grochem przygotowuje się, szkląc na maśle cebulę i dodając ugotowany groch i kiszoną kapustę. Oprócz kiszonej, można ugotować też odrobinę kapusty świeżej.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wigilijne

Kapusta z grochem idealnie skomponuje się też z suszonymi grzybami, wymoczonymi wcześniej w wodzie, odciśniętymi, dodanymi do podsmażonej cebuli jeszcze przed dołożeniem grochu z kapustą albo sparzonymi i wymoczonymi w wodzie, suszonymi owocami: rodzynkami czy żurawiną. Całość można, opcjonalnie, rozrzedzić wywarem warzywnym lub zagęścić zasmażką i uzyskać swoją ulubioną konsystencję.

 

Przepis na kapustę z grochem

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Czas oczekiwania: ok. 12 godzin

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1 listek laurowy (opcjonalnie)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak pokroić cebulę

Wykonanie:


Krok 1. Groch zalewamy wodą w garnku, w którym będzie gotowany. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Odstawiamy na całą noc. Jeśli zdecydujemy się dodać do kapusty z grochem grzyby, również zalewamy je w osobnym naczyniu wodą i moczymy.

Krok 2. Następnego dnia kapustę płuczemy w dwóch zimnych wodach i dokładnie odciskamy na sicie lub durszlaku.

Krok 3. Gotujemy groch w osolonej wodzie (w tej samej, w której się moczył) przez ok. 30 minut (w razie potrzeby dolewamy dodatkową wodę; na 1 l wody przypada 1 mała łyżeczka soli) do miękkości. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęstą konsystencję kapusty z grochem, możemy rozgotować groch na gładką papkę, uważając, żeby nie przypalił się w garnku.

Krok 4. W czasie gotowania grochu w drugim garnku gotujemy przez ok. 30 minut zalaną wrzątkiem kapustę, do której, opcjonalnie, można dodać listek laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest grubo poszatkowana, można przed gotowaniem pokroić ją na drobniejsze kawałki. Do gotowania kapusty można dodać zawiniętą w gazę suchą kromkę chleba na zakwasie (pochłonie nadmiar nieprzyjemnego zapachu).

Krok 5. Kiedy kapusta i groch się gotują, na dużej, głębokiej patelni szklimy cebulę na tłuszczu.

Krok 6. Ugotowany groch odcedzamy, kapustę odciskamy na sicie lub durszlaku i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy całość, mieszając i doprawiamy solą, pieprzem i ziarnistym lub zmielonym kminkiem.

UWAGA: Przed dodaniem do cebuli kapusty i grochu można podsmażyć z nią odciśnięte, wymoczone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.

Konsystencję kapusty z grochem można regulować, rozrzedzając wywarem warzywnym lub zagęszczając zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru albo zasmażką.

 

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem