Pin It
Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku, z dodatkiem alkoholu, to smaczny, gorący napój przygotowany z podgrzanej brandy lub rumu, z dodatkiem espresso i kogla-mogla. Jest bardzo smacznym drinkiem jesienno-zimowym o ciekawym posmaku, a dekoracyjnie podana, najlepiej po godzinie 14:00, rozgrzeje niejedno żeglarskie (i nie tylko) gardło.

Zobacz też: Więcej pomysłów na kawę i inne drinki z alkoholem

Kawa po kapitańsku jest drinkiem, którego wcześniej nie miałam okazji nigdzie wypić i nie spotkałam się z nim w żadnej z restauracji, a przygotowałam ją na prośbę jednej z widzek na moim kanale kulinarnym na YouTube. Przepis jest bardzo prosty, chociaż będzie Wam potrzebna odrobina wprawy przy nalewaniu espresso do szklanki tak, żeby nie wymieszać go z alkoholem i zachować oddzielne warstwy, które będą dobrze widoczne w wersji z brandy, a nieco mocniej wymieszane, jeśli zdecydujecie się dodać do kawy rum.

 

Kawa po kapitańsku – przepis

Składniki (dla 2-4 osób):

  • 40 ml brandy lub rumu
  • 100 ml espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak wyparzyć jajko

Wykonanie:

Krok 1. Żółtko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszysty kogel-mogel (najlepiej na najwyższych obrotach miksera, w wysokim, metalowym kubku).

Krok 2. Brandy lub rum podgrzewamy z drugą łyżką cukru tak, żeby całkowicie się rozpuścił (nie zagotowujemy).

Krok 3. Zaparzamy 100 ml espresso.

Krok 4. Na dno szklanki wlewamy podgrzaną brandy lub rum.

Krok 5. Bardzo powoli, najlepiej po łyżce opartej o ściankę szklanki, cienką strużką nalewamy na warstwę brandy lub rumu espresso tak, żeby zachować dwie warstwy obu płynów.

Krok 6. Wierzch kawy dekorujemy koglem-moglem, delikatnie nakładając go za pomocą łyżki.

Krok 7. Kawę po kapitańsku serwujemy od razu po przyrządzeniu. Pije się ją bez mieszania łyżką.

 

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku