Kompot jabłkowy

Kompot jabłkowy

Lato jest szczególnym czasem w roku, kiedy możemy cieszyć się niesamowicie dużą ilością świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Najchętniej sięgam wtedy po truskawki i maliny prosto z krzaczka, ale w sezonie na papierówki moje myśli wędrują w kierunku jabłek na ciepło, podanych w pysznej szarlotce lub w jabłeczniku, albo do wspomnień niedzielnych obiadów u babci, kiedy na stole, po pierwszym i drugim daniu, stawał kompot z jabłek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na kompot

Moja babcia przygotowuje kompot z jabłek klasycznie: gotowała je z cukrem, bez żadnych dodatków. Po dwudaniowym obiedzie, składającym się z rosołu i pieczonego kurczaka lub kotletów schabowych z dodatkiem ziemniaków i surówki, taki kompot to pyszny deser, chociaż na stole i tak nigdy nie brakuje wyboru kilku smacznych ciast, które każdy przywozi ze sobą do babci. Osobiście do klasycznej, uniwersalnej receptury na kompot z jabłek lubię dodać mieszankę pięknych aromatów, które do jabłek pasują idealnie i wzbogacić jego smak o cynamon lub goździki oraz miętę. Jabłka i cynamon to tak smaczne połączenie, a dodatek mięty świetnie wzbogaca całość smaku takiego lekko korzennego kompotu.

 

Kompot z jabłek – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki (na ok. 1 l kompotu):

  • ½-1 kg soczystych jabłek (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cynamonu lub skórka starta z cytryny
  • 5-10 łyżek cukru
  • kilka gałązek mięty lub kilka goździków

Wykonanie:


Krok 1. Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).

Krok 2. Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.

Krok 3. Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

 

Kompot z jabłek

Kompot z jabłek