Pin It

Watch in English: Malibu and milk

Drinki o tropikalnych smakach podbijały kluby w latach 90-tych. To właśnie wtedy rozpoczęła się moda na dyskoteki w stylu tropików, a pod szyldem neonowej palmy, na piasku, organizowano pierwsze „bikini party”. Malibu z mlekiem to drink, który zawsze będzie kojarzył mi się z tamtymi kolorowymi, studenckimi czasami, najdłuższymi wakacjami na świecie i imprezami do białego rana.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki

Malibu z mlekiem było pierwszym drinkiem jakiego wypiłam poza domem; pierwszym, jakiego zamówiłam w klubie, u barmana. Pamiętam, że kosztowało wtedy prawie trzy razy więcej niż duże piwo. I choć z czasem mleczny drink o kokosowym aromacie ustąpił miejsca orzeźwiającemu mojito, do dziś lubię od czasu do czasu wlać do shakera dwa podstawowe składniki, wstrząsnąć i sączyć przez słomkę spienionego, białego drinka.

 

Malibu z mlekiem – przepis

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki (dla 1 osoby):

  • 50 ml białego rumu o aromacie kokosowym
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • lód kruszony lub w kostkach

Akcesoria:

  • szczypce do lodu
  • shaker
  • szklanka typu hurricane, goblet, tiki, copo grande lub pinta
 

Wykonanie:

Krok 1. Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy rum i mleko.

Krok 2. Intensywnie wstrząsamy zamkniętym shakerem (na powierzchni drinka powinna utworzyć się pianka).

Krok 3. Na dno szklanki wsypujemy lód i zalewamy wstrząśniętym drinkiem.

Serwujemy ze słomką.

 

Malibu z mlekiem

Malibu z mlekiem