fbpx
Czytasz właśnie
Malibu z mlekiem

Malibu z mlekiem

Malibu z mlekiem

Drinki o tropikalnych smakach podbijały kluby w latach dziewięćdziesiątych. To właśnie wtedy rozpoczęła się moda na dyskoteki w stylu tropików. Pod szyldem neonowej palmy, na piasku, organizowano pierwsze „bikini party”. Malibu z mlekiem to drink, który zawsze będzie kojarzył mi się z tamtymi kolorowymi, studenckimi czasami, najdłuższymi wakacjami na świecie i imprezami do białego rana.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Malibu z mlekiem było pierwszym drinkiem, jaki wypiłam poza domem. Oprócz tego pierwszym, jaki zamówiłam w klubie, u barmana. Pamiętam, że kosztowało wówczas prawie trzy razy więcej niż duże piwo. I choć z czasem mleczny drink o kokosowym aromacie ustąpił w moim prywatnym rankingu miejsca orzeźwiającemu mojito, do dziś lubię, od czasu do czasu, wlać do shakera dwa podstawowe składniki, wstrząsnąć i sączyć przez słomkę spienionego, białego drinka.

Malibu z mlekiem

Malibu z mlekiem

Przepis na malibu z mlekiem - drink o tropikalnym smaku rumu kokosowego połączonego ze skondensowanym mlekiem, lubiany szczególnie przez panie.
4.50 from 4 votes
Przygotowanie: 3 minutes
Razem: 3 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Europejska
Przepis na: malibu z mlekiem, malibu ze śmietanką
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 436kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Drink

  • 50 ml białego rumu o aromacie kokosowym
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • lód kruszony lub w kostkach

Akcesoria

  • szczypce do lodu
  • shaker
  • szklanka typu hurricane, goblet, tiki, copo grande lub pinta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Do shakera wrzucam 1-2 kostki lodu i wlewam rum i mleko.
  • Intensywnie wstrząsam zamkniętym shakerem (na powierzchni drinka powinna utworzyć się pianka).
  • Na dno szklanki wsypuję lód i zalewam wstrząśniętym drinkiem.
  • Serwuję ze słomką.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150ml | Kalorie: 436kcal (22%) | Węglowodany: 54g (18%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 34mg (11%) | Sód: 127mg (6%) | Potas: 371mg (11%) | Cukier: 54g (60%) | Witamina A: 265IU (5%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 284mg (28%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W wersji bez laktozy i dla wzmocnienia kokosowego aromatu można przygotować malibu z mlekiem kokosowym. Według tych samych proporcji. Które zrobicie?

Zobacz też
Gin z tonikiem

Malibu z mlekiem
Malibu z mlekiem

Ciekawa jestem, czy znaliście wcześniej jego smak. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia po degustacji!

61 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom