Kiedy mam ochotę na wytrawne naleśniki, w pierwszej kolejności zawsze wybieram naleśniki ze szpinakiem. To moje ulubione danie do przekąszenia na mieście, a w domu lubię usmażyć je, kiedy mam więcej świeżego szpinaku. Farsz można oczywiście przygotować również z mrożonki, ale smak – wiadomo – nie będzie taki sam.

Zobacz też: Więcej pomysłów na naleśniki i inne przepisy na szpinak

Naleśniki ze szpinakiem można zrobić na kilka sposobów, wykorzystując do farszu różne rodzaje sera. Najprościej zacząć od zwykłego twarogu lub bryndzy, chociaż lepszym dodatkiem będzie żółty ser, a najlepsze połączenie uzyskamy, dodając grecki ser feta.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki (dla 2-4 osób):

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 – 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Farsz do naleśników ze szpinakiem:
  • 500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony) lub 200 g mrożonego
  • 200 g twarogu lub sera feta albo 100 g żółtego sera
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
  • 1 szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
  • sól, biały pieprz
Dodatkowo:
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • śmietana (opcjonalnie)
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane

Wykonanie:

Krok 1. Cebulę szklimy na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.

Krok 2. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i trzymamy na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.

Krok 3. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak (jeśli używamy mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowujemy na dużym ogniu, następnie dusimy na średnim, aż zmniejszy objętość o połowę.

Krok 4. Do szpinaku dodajemy ser i podsmażamy całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiamy solą (ostrożnie – szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.

Krok 5. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.

Krok 6. Nakładamy farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijamy.

Krok 7. Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.

 

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem