Pin It
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Najpopularniejszymi, najliczniej przygotowywanymi przetworami w moim domu rodzinnym były czereśnie w lekkim syropie, zebrane w sadzie u mojej babci oraz ogórki kiszone, które moi rodzice co roku uprawiali w przydomowym ogrodzie, a po zbiorach całą rodziną zasiadaliśmy do ich mycia i upychania w dużych słoikach z gumką, szklaną pokrywką i metalowym deklem.

Zobacz też: Inne pomysły na ogórki oraz więcej przepisów na domowe przetwory

Kiedy robiliśmy ogórki kiszone, moim zadaniem było zawsze nazrywanie liści winogronu i wiśni oraz pomoc w myciu ogórków i wkładaniu do słoików. Tato obierał, kroił i wrzucał chrzan i czosnek, a mama przygotowywała zalewę, zalewała ogórki i zakręcała słoiki. Cały ogórkowy zestaw stawialiśmy na werandzie i czekaliśmy kilka dni aż wszystko ukiśnie. Kiedy ogórki były już gotowe, mama przenosiła słoiki do piwnicy i mieliśmy zapas na cały kolejny rok.

Dziś, w mojej kuchni w bloku, przygotowuję ogórki kiszone w dużo mniejszych ilościach. Robię po kilka-kilkanaście słoiczków, które później najczęściej goszczą na naszym stole jako przekąska lub dodatek do kotletów schabowych albo kotletów z piersi z kurczaka.

 

Ogórki kiszone – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas kiszenia: ok. 5-7 dni

Składniki (na 2 słoiki 1-litrowe):

  • 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
  • 2 listki winogron albo porzeczki (umyte; opcjonalnie)
  • 4 listki wiśni (umyte; opcjonalnie)
  • 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
  • 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieją, delikatnie je również utwardza)

Wykonanie:


Krok 1. Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.

Krok 2. W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej.

Krok 3. W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).

Krok 4. Składniki na zalewę zagotowujemy.

Krok 5. Zalewamy ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.

Krok 6. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.

Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

 

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki