Z okazji Świąt Wielkanocnych warto upiec domowy pasztet z kurczaka, prawdziwy, ze starannie dobranego, wolno gotowanego mięsa, własnoręcznie zmielonego i upieczonego w piekarniku. Pasztet z kurczaka zawdzięcza swój smak mieszance delikatnego mięsa kurcząt i wątróbek drobiowych oraz typowo „rosołowych” warzyw tj. seler, marchew, cebula, czosnek i pietruszka. Dzięki dodanej do środka, rozmoczonej bułce ma idealną konsystencję: po upieczeniu i wystudzeniu daje się pokroić w plastry, ale można go też łatwo rozsmarować na kromce chleba.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc i Boże Narodzenie

Moja mama co roku przygotowuje 3 foremki „keksówki” pasztetu z kurczaka. Jedna jest zjadana jeszcze przed Świętami, drugą stawiamy na stole na śniadanie wielkanocne, a trzecią zabieramy do babci, gdzie podawana jest jako przystawka do wielkanocnego obiadu. Nie ma, nie ma w naszej rodzinie Świąt bez pasztetu!

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka – przepis

Składniki (na 3 foremki „keksówki” 12×30 cm):

  • 1 cały kurczak – ok. 1,5 – 1,7 kg
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (cała biała część + połowa zielonej)
  • 1 mały seler (lub 3 łodygi selera naciowego)
  • 1 sucha bułka (np. kajzerka)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 2 jajka
  • 3 suszone borowiki lub podgrzybki (ugotowane, odcedzone)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • natka pietruszki (drobno pokrojona; opcjonalnie)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Akcesoria kuchenne:

  • 3 keksówki o wymiarach 12 cm x 30 cm (górne krawędzie) i wysokości 9 cm.

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Kurczaka gotujemy z pokrojonymi w duże kawałki warzywami (oprócz cebuli i czosnku)*, w małej ilości wody (powinna przykryć kurczaka w garnku), do miękkości, na małym ogniu, przez ok. 1 godzinę.

Krok 2. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i trzymamy 2-3 minuty na ogniu.

Krok 3. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek.

Krok 4. Wyjmujemy i studzimy kurczaka – obieramy mięso z kości i mielimy za pomocą maszynki do mięsa razem z wątróbką i warzywami.

Krok 5. W wywarze z kurczaka pozostałym z gotowania namaczamy bułkę. Gdy zmięknie – również przepuszczamy przez maszynkę.

Krok 6. Na końcu mielimy grzyby i pietruszkę, jeśli decydujemy się na ich dodanie.

Krok 7. Całą masę przyprawiamy, dodajemy jajka, dobrze wyrabiamy i dolewamy przecedzony wywar z gotowania mięsa (dodałam cały wywar).

Krok 8. Pieczemy w podłużnej, wysokiej blaszce (keksówce) wyłożonej papierem do pieczenia, czas: ok. 1 godzina, temperatura 180-200 stopni C.

* Opcjonalnie czosnku i cebuli można nie szklić, tylko od razu dodać do gotowania mięsa razem z pozostałymi warzywami.

 

Zobacz więcej przepisów na domowe wędliny

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka