Pin It
Purèe marchewkowe

Purèe marchewkowe

Smaczną alternatywą dla purèe ziemniaczanego lub purèe z dyni jest purèe marchewkowe, z gotowanej w wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej, lub pieczonej w piekarniku, w folii aluminiowej, marchewki. W najlżejszej wersji wystarczy utrzeć gotowaną marchewkę i wymieszać ze szczyptą soli, ale najlepszą konsystencję uzyskamy, dodając do purèe z marchewki masło.

Purèe marchewkowe jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a z odrobiną cukru i cynamonu, może być nawet podane jako deser.

  • 1 kg marchewki (obrana ze skórki, pokrojona w większe kawałki)
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
 

Wykonanie:


Krok 1. Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Można też ugotować ją w osolonej wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej.

Krok 2. Ugotowaną, gorącą marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce albo w blenderze.

Krok 3. Mieszamy marchewkę z masłem, solą i gałką muszkatołową i podajemy.

Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.

 

 

Purèe z marchewki

Purèe z marchewki