Pin It

Tomek, Czytelnik Pozytywnej Kuchni przesłał mi jakiś czas temu przepis na rejbak. Ziemniaczany placek pieczony z utartych, surowych ziemniaków, z dodatkiem jajek i mąki oraz mleka, dzięki któremu ziemniaki nie zrobią się zbyt ciemne.

Rejbak jest daniem kuchni polskiej rozpowszechnionym m. in. na Kurpiach. W innych częściach Polski znany jest jako kugiel, polska odmiana żydowskiego kugla. W oryginalnym wykonaniu według kuchni żydowskiej do placka nie dodaje się mięsa lub wykorzystuje się mięso kaczki. W Polsce spotyka się wersje z żeberkami wieprzowymi, wołowiną, skwarkami.

Tomek proponuje dodać smażony z cebulą, wędzony boczek, słoninę lub kiełbasę – można zdecydować się na mieszankę wszystkiego po trochu lub np. wybrać tylko boczek.

Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki

Rejbak - placek pieczony z surowych ziemniaków

Rejbak – placek pieczony z surowych ziemniaków

 

Rejbak – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: ok. 1-2 godziny

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mieszanki wędzonego boczku, słoniny i kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka (gorące)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Krok 1. Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej, teflonowej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula się zeszkli.

Krok 2. Ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy w blenderze. Odciskamy dokładnie na durszlaku lub sicie.

Krok 3. Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy usmażone mięso. Dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec wlewamy gorące mleko, jeszcze raz mieszamy.

Krok 4. Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu.

 

 

Rejbak

Rejbak