Sałatka żydowska była w moim domu rodzinnym, czasem w zastępstwie pasty z jajek, sałatką śniadaniową, którą nakładało się na kromki chleba tak samo jak twarożek. Zapakowana do pudełka, może być idealnym drugim śniadaniem w pracy, jeśli nie zapomnimy potem umyć zębów lub skorzystać z dobrodziejstw gumy do żucia :). Jest prosta do zrobienia, a przygotować można ją nawet z ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia.

Zobacz też: Więcej przepisów na sałatki

Sałatka żydowska, której spróbowałam po raz pierwszy, pochodziła z uczelnianej stołówki i kosztowała 2 zł za zaledwie kilka niewielkich łyżek. Pamiętam, jak razem z moją mamą siedziałyśmy w studenckim klubie i z zaciekawieniem patrzyłyśmy na małe, plastikowe pudełeczka, które dwie inne panie postawiły na stoliku obok. Ciekawość wygrała i po chwili obie miałyśmy na talerzach żydowską sałatkę. Zrobiona w domu sałatka żydowska kosztuje znacznie mniej niż ta sklepowa. Od czasu, kiedy spróbowałyśmy jej po raz pierwszy, naszym jadłospisie stanowi sporą konkurencję dla klasycznej sałatki kartoflanej.

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 jajka (ugotowane na twardo, obrane ze skorupki, wystudzone, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 4 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach, obrane, wystudzone, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 spora cebula (drobno pokrojona, oprószona solą, ugnieciona, odstawiona na 10-15 minut)
  • 4 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku (drobno pokrojony; opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić majonez

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w salaterce.

 

Sałatka żydowska

Sałatka żydowska