Sok z natki pietruszki

Sok z natki pietruszki

Bardzo mocno zielony sok z natki pietruszki jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Ma charakterystyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom natki pietruszki, a w moim domu zawsze kojarzył nam się z sokiem z kiwi. Te same proporcje można wykorzystać, przygotowując inny sok: z mięty (będzie bardzo podobny do mojego mojito), melisy czy młodej pokrzywy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na napoje

Sok z natki pietruszki to świetny sposób na wykorzystanie natki pozostałej np. po gotowaniu rosołu. Ważne, żeby była świeża (listki nie mogą być pożółkłe), wtedy smak soku będzie najlepszy.

 
 

 

Przepis na sok z natki pietruszki

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 pęczek natki pietruszki (umyta w zimnej wodzie, osuszona, odkrojone twarde łodyżki)
  • 1 duża cytryna (obrana ze skórki, z dokładnie usuniętymi białymi błonami, bez pestek)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1/2 l wody

 

 

Wykonanie:


Krok 1. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie w blenderze przez ok. 30 sekund, na maksymalnej mocy.

Krok 2. Przed podaniem przelewamy sok przez sito.

 

Sok z natki pietruszki

Sok z natki pietruszki