Pin It

Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Zobacz też: Pomysły na inne sosy

Sos beszamelowy, według legendy odkryty rzekomo przez wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, powstaje z przygotowania zasmażki z mąki i masła, rozprowadzonej mlekiem, z dodatkiem przypraw tj. sól, pieprz i gałka muszkatołowa oraz soku z cytryny. Jest sosem dość ciężkostrawnym i kalorycznym.

Sos beszamelowy – przepis

Czas przygotowania: 5 minut Składniki (dla 4 osób):

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

 

Wykonanie:

Krok 1. Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.

Krok 2. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.

Krok 3. Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.

Krok 4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.

* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

 

Masz ochotę na coś jeszcze?

Beszamel

Beszamel