Latem, w sezonie na truskawki, nie potrafię sobie odmówić tej słodkości i muszę choć jeden raz zrobić tort bezowy. Piekę dwie płaskie, okrągłe bezy i przekładam prawdziwą bitą śmietaną, do której nie dodaję cukru pudru. Tej bombie kalorycznej odrobiny lekkości i przełamania smaku nadają truskawki, listki świeżej mięty i polewa czekoladowa. Dzięki nim ciężar kalorii zamienia się, niestety tylko pozornie, w lekką chmurkę, po której zjedzeniu zawsze wychodzę na letni, bardzo długi spacer.

Tort bezowy – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Czas podsuszania bezy: 60 minut

Składniki (na tort o średnicy 21-24 cm):

Beza:

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 2,5 szklanki cukru pudru

Do przełożenia:

  • bita śmietana z 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 szklanki truskawek (pokrojone na plasterki)

Do dekoracji (do wyboru):

  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Przydatne poradniki:

  1. Bezy – przepis
  2. Bita śmietana – przepis
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Polewa z białej czekolady – przepis

Wykonanie:

Krok 1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Krok 2. Stopniowo dosypujemy do ubitych białek cukier i ubijamy dalej, na gęstą masę bezową.

Krok 3. Wykładamy masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, możemy dorobić kilka mniejszych bezików.

Krok 4. Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Pieczemy przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszymy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.

Krok 5. Rozsmarowujemy połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.

Krok 6. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki.

Krok 7. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym i wykładamy drugą połowę śmietany na wierzch.

Krok 8. Wierzchnią warstwę śmietany dekorujemy całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

 

Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami