Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały powstaje po ukiszeniu mąki wymieszanej z wodą, dodatkowo doprawionej przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zobacz też: Przepis na barszcz biały

Przepis na zakwas na barszcz biały


Czas przygotowania: 1 minuta

Czas kiszenia: 3 dni

 

Składniki (do wykorzystania do barszczu białego dla 8 osób):

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1 l wody (przegotowana, ciepła)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Wykonanie:


Krok 1. Wszystkie składniki mieszamy w szklanym naczyniu.

Krok 2. Przykrywamy tak, żeby do zakwasu miało dostęp powietrze i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Zakwas ukisi się po ok. 3 dniach. Uzyska charakterystyczny, słodkawo-kwaskowaty zapach i smak.