Pin It

Zrobiłam ją pierwszy raz i myślę, że od teraz będzie moim corocznym, wielkanocnym zamiennikiem żurku. Zupa-krem z pora. Uwielbiam smak pora duszonego na maśle, a ta zupa bazuje właśnie na tym, podstawowym składniku. Co ciekawsze, jej kremową konsystencję osiągamy nie przez dodanie śmietanki kremówki, a przez ugotowane ziemniaki, które razem z połową wywaru miksujemy za pomocą miksera. Zastąpcie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego roślinnymi, wybierzcie warzywny wywar przygotowany na oliwie i oto idealna, pożywna zupa dla wegan.

Zupa-krem z pora – przepis

Składniki (dla 2 osób)

  • 1 duży por (tylko biała część, pokrojony w cienkie talarki lub piórka)
  • 4 ziemniaki średniej wielkości (obrane, pokrojone w kostkę ok. 1 cm)
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 l wywaru warzywno-drobiowego
  • sól, majeranek, chili lub pieprz cayenne, ewentualnie ostry sos pomidorowy, np. tabasco

Wykonanie:


Pora dusimy na maśle na patelni teflonowej. Uważamy, żeby go nie przysmażyć na brązowo, bo zupa będzie miała lekko przypalony smak. Powinien udusić się na małym ogniu w ok. 10 minut. Przekładamy do garnka, dodajemy wywar (lub wodę i kostkę rosołową) i ziemniaki, doprowadzamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 20 minut. Połowę zupy wlewamy do blendera i miksujemy na krem, po czym mieszamy całość w garnku i nakładamy na talerze. Jeśli nie mamy blendera, możemy zmiksować część zupy zwykłym mikserem, bezpośrednio w garnku. Udało mi się to zrobić bez przelewania części zupy do innego naczynia.

Konsystencję zupy możemy regulować dodatkową ilością wywaru lub wody.

Doprawiamy przyprawami według uznania. Podajemy z ziarnistym chlebem lub grzankami.

Bardziej kaloryczna wersja to dolanie 100 ml śmietanki kremówki do miksowanej części lub wlanie bezpośrednio do talerzy z zupą.

 

Jeśli ktoś lubi pora duszonego na maśle (tak jak ja), musi się pilnować, żeby nie zjeść go bezpośrednio z patelni jeszcze przed włożeniem do garnka :).

Wszystkim czytelnikom życzę smacznego! I udanego weekendu na świeżym powietrzu.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Kuchnia Wielkanocna