Sezon na dynię to świetna okazja do wypróbowania jej w wielu możliwych wariacjach smakowych, a pierwsza w kolejce czeka zupa z dyni. Kiedy na dworze jest zimno i szaro, jej pomarańczowy kolor i wyśmienity smak doda nam odrobiny optymizmu, która wraz ze szczyptą estragonu, kremową konsystencją i delikatnym smakiem rozgrzeje nasze zmarznięte od jesiennego chłodu ciało i doda energii nawet najbardziej ospałym zmarzluchom, którzy, jak ja, powoli odczuwają skutki jesiennej depresji. Zupa z dyni smakuje wybornie!

Zobacz też: Przepis na zupę mleczną z dyni i inne pomysły na dynię

Zupę z dyni przygotowuje się w dość krótkim czasie, ale do jej przygotowania będzie potrzebny blender. Dzięki niemu rozdrobnimy wszystkie składniki, a rozgrzewająca, dyniowa zupa uzyska niezwykle pożądaną i delikatną, kremową konsystencję.

Chociaż w tym przepisie akurat nie ma w składzie imbiru, dynia i imbir stanowią smaczne połączenie. Imbirowi smakosze mogą spróbować dodać do prezentowanej tu zupy z dyni odrobinę startego na tarce o drobnych oczkach, świeżego imbiru, dla wzbogacenia zapachu i zwiększenia właściwości rozgrzewających :).

Zupa-krem z dyni z marchewką

Zupa z dyni

 

Zupa z dyni – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas aktywności: 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg dyni (pokrojona w dużą kostkę)
  • 1 mozzarella (pokrojona w plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w krążki)
  • 2 duże marchewki (pokrojone na plasterki)
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kubek mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu (suszony, drobno posiekany)
  • szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, pieprz

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wykonanie:

Krok 1. Grillowanie dyni

Dynię grillujemy na suchej patelni aż delikatnie zmięknie i lekko się przyczerni. Możemy też piec ją przez 1 godzinę w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Krok 2. Podsmażanie warzyw

Cebulę podsmażamy na maśle i oliwie aż się zeszkli.

Dodajemy marchewkę i smażymy aż zmięknie.

Krok 3. Gotowanie w wywarze

Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Dodajemy estragon i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Dosypujemy też szczyptę gałki muszkatołowej.

Krok 4. Miksowanie w blenderze

Warzywa studzimy, następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.

Krok 5. Doprawianie zupy

Po zmiksowaniu zupę przelewamy z powrotem do garnka. Trzymamy na małym ogniu, dolewamy mleko, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny.

Doprawiamy solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdabiamy odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i plasterkami mozzarelli.

 

Zupa-krem z dyni z mozzarellą

Zupa-krem z dyni z mozzarellą