Śniadanie wielkanocne w moim rodzinnym domu rozpoczyna żurek, a mięsnym dodatkiem, oprócz domowych wędlin, jest biała kiełbasa: gotowana lub podsmażana – do zupy i pieczona z cebulą – podana na gorąco, do chleba i jajek. Kiedy w Wielkanoc wchodzę do domu rodziców, zapach pieczonej kiełbasy wita mnie już od samego progu. To znak, że śniadanie zaraz będzie podane, a tato wniesie ogromne naczynie wypełnione białą kiełbasą z cebulą, której, poza mną – niejedzącą mięsa, nie odmówi tego dnia żaden gość czy domownik.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Klasyczna, biała kiełbasa na wielkanocne śniadanie przygotowywana przez moją mamę jest gotowana, a następnie pieczona w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą z oliwek i wyłożonym pokrojoną w piórka cebulą. Cebula podczas pieczenia udusi się w oliwie i przejdzie aromatem kiełbasy.

Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą

Biała kiełbasa z cebulą – przepis

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 1,5 l wrzątku
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, kolorowy pieprz

Wykonanie:


Krok 1. Surową, białą kiełbasę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut.

Krok 2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na dnie cebulę.

Krok 3. Na cebuli układamy kiełbasę (część cebuli, jeśli lubimy przypieczoną, możemy zostawić do posypania po wierzchu kiełbasy).

Krok 4. Pieczemy kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 minut.

Jak zrobić paschę - krok po kroku

Jak zrobić paschę – krok po kroku

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa pieczona z cebulą