Pin It

Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy. Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po przeprowadzce do innej części Polski, z powodu braku jagód w pobliskich lasach, wprowadziła do swojego letniego repertuaru wypieków drożdżówkę z kruszonką, do której dodawała owoce sezonowe rosnące w ogrodzie.

Zobacz też: Inne pomysły na jagody oraz na ciasto drożdżowe

W sezonie na jagody często dostaję je w prezencie od mojej teściowej i choć w tym roku nie było ich zbyt wiele, udało jej się uzbierać kilka słoików i podarować nam aż 2 litry. Część zjedliśmy ze śmietaną, część powędrowała do tarty z jagodami, a z pozostałych upiekłam jagodzianki, zawsze marzyłam o spróbowaniu takich własnych, domowych, o których opowiadała mi moja mama.

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Czas wyrastania: min. 2 godziny

Składniki (na ok. 12 sztuk):

Ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła (stopione)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka*
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 12 łyżek świeżych lub mrożonych jagód**
  • ok. 12 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 jajko (roztrzepane)

* Mleko można zastąpić śmietanką kremówką albo dodatkowym, roztopionym masłem – bułki będą wówczas jeszcze bardziej miękkie i maślane.

** Mrożone jagody należy rozmrozić przed dodaniem do ciasta. Jeśli się rozpadły, oprócz cukru pudru, można dodać do każdej porcji jagód po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Wykonanie:

Krok 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, zasypujemy i łyżką cukru i mieszamy, dodając odrobinę mąki. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.

Krok 2. Przykrywamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość.

Krok 3. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy jajka i cukier i drewnianą łyżką zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy mleko.

Krok 4. Ciasto odstawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby pojawiły się na nim pierwsze pęcherzyki powietrza.

Krok 5. Do ciasta stopniowo dolewamy stopione, ciepłe masło, cały czas wyrabiając ręką. Ugniatamy przez ok. 15 minut – powinno lepić się do brzegów i dna miski oraz do dłoni.

Krok 6. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na min. 2 godziny (można zostawić na całą noc).

Krok 7. Ciasto wyrabiamy ponownie na stolnicy i nie podsypujemy dodatkową mąką, chyba że jest naprawdę zbyt mocno klejące i nie będzie można go wałkować.

Krok 8. Wilgotne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy z niego 12 części o podobnej wielkości.

Krok 9. Na każdym wykrojonym kawałku układamy po 1 łyżce jagód i cukru pudru, następnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłą, podłużną lub kwadratową bułkę.

Krok 10. Bułki przekładamy (sklejeniem do spodu) na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też wstawić je (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 100 °C i trzymać przy otwartych szeroko drzwiczkach.

Krok 11. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 15-20 minut na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 °C.

Krok 12. Studzimy bułki w piekarniku przy szeroko otwartych drzwiczkach, następnie polewamy lukrem.

 

Jagodzianka

Jagodzianka